Ugrás a tartalomra

Letette hivatali esküjét az új brazil elnök

2019.01.02
07:58
2019.01.02
10:55
Forrás
MTI
Letette a hivatali esküt kedden a parlamentben Jair Bolsonaro, Brazília jobboldali elnöke, aki októberben nyerte el tisztségét a baloldal egymás után négyszeri győzelmét követően.

Az új elnöknek komoly feladatai lesznek a Latin-Amerika legnagyobb és legnépesebb országát gyötrő súlyos gondok felszámolásában. Erre négy éve lesz, megbízatása 2023. január 1-ig szól. A 63 éves nyugalmazott katonatiszttől, aki parlamenti képviselő is volt, egyebek között azt várják, hogy megszüntesse a súlyos korrupciót és az utcai erőszakot, amely miatt az emberölések összesített száma alapján Brazília a világ vezető országa. A beiktatást nagyon szigorú biztonsági intézkedések előzték meg és kísérték. Jelen volt a világ számos vezető politikusa, köztük Ivica Dačić szerb külügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Fotó:Tanjug/AP/Eraldo Peres

Donald Trump amerikai elnök gratulált Jair Bolsonaro brazil államfőnek a keddi beiktatási ünnepségén elmondott beszédéhez. "Gratulálok Jair Bolsonaro elnöknek, aki nagyszerű beiktatási beszédet mondott. Az Egyesült Államok önökkel van" - írta Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök. Beiktatási beszédében a politikus azt ígérte, hogy "helyreállítja a rendet" országában, harcolni fog a bűnözés, a korrupció és a baloldali ideológia ellen. Provokatív kijelentései és állásfoglalásai okán Bolsonarót az amerikai sajtóban gyakran "a trópusok Trumpjaként" emlegetik. Jair Bolsonaro a Szociálliberális Párt jelöltjeként nyerte meg az elnökválasztást, és a katonai diktatúra bukása óta ő az első jobboldali elnök Brazíliában.

Jair Bolsonaro
Brazília
elnök
eskü

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.