Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az ortodox karácsony

2019.01.06
13:20
2019.11.27
11:41
Forrás
Pannon RTV
Az ünneplés január 6-án kezdődik, reggel a házigazda levág egy tölgyfaágat.

Ma van az ortodox karácsony böjtje. Ezen a napon a házigazda kora reggel elindul, hogy badnjakot, vagyis tölgyfaágat vagy egy kisebb tölgyfát vágjon az erdőben. Ez jelképezi azt a fát, amelyet a pásztorok ajándékoztak a kis Jézusnak, amivel József tüzet gyújthatott a hideg barlangban, ahol Krisztus megszületett. Szabadkán évről évre egyre többen keresik fel az erdőt, hogy badnjakot vágjanak.

Sokan már napfelkelte előtt megérkeztek a makkhetesi erdőbe, hogy kivágják a badnjakot, vagyis azt a tölgyfaágat, amely karácsonykor az ünneplő család otthonába kerül.
Marko Marijanović: „Ez a nap számunkra szent. Sokan eljöttünk, hogy támogassuk a szerb becsületet és hogy megünnepeljük a pravoszláv karácsonyt.”

Nemanja Simić: „A pravoszlávok számára ez a legfontosabb nap, a szerbeknek és az orosz testvéreknek is. Sokan vagyunk világszerte, a legmagasabb csúcsokon. Ma ünneplünk és lövünk. Egészségünkre.”
Zoran Romoda: „Reggel 4 órakor keltünk. Megittuk a pálinkát. Megbeszéltük, hogy mit és hol szeretnénk. Eljöttünk ide és pálinkázunk. Kivágjuk a tölgyfát és utána szétosztjuk a családnak. Este együtt vagyunk.”

Szabadkán a badnjak szervezett vágása már szokássá vált. Ilyenkor sokan ülnek autóba és hangos dudaszó mellett érkeznek a papi áldás helyszínére. Dragan Stokin, pravoszláv pap, Szabadka: „Ha az emberek áldásosan élnének, akkor a világ maga a paradicsom volna, minden értelemben. Csak a biológiailag rossz maradna, hogy így fogalmazzak. Csak a halál lenne, amit Isten, vagyis Jézus mindenképpen legyőzött. Szociálisan tekintve semmilyen problémánk sem lenne. Egymásért élnénk. Ha mindenki mindenkinek jót tenne, akkor mindenkinek jó lenne.”

A hajnalban kivágott tölgyfaágakat, a badnjakot a hívők a nap végén elégetik. Az ortodox keresztény egyháznál ez az áldozatot, a világosságot és az élet melegét jelképezi.

pravoszláv
ünnep
Jézus Krisztus
karácsony

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.