Ugrás a tartalomra

Jó állapotban vannak a vajdasági szőlősök

2019.01.07
23:55
2019.01.08
07:55
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre nem érte fagykár a vajdasági szőlősöket, hiszen a komolyabb tartós hideg eddig elkerülte vidékünket - mondják a gazdák.

A veszély azonban koránt sem múlt el, hiszen tavaly is már márciust írtunk, amikor elfagyott a szőlő - tették hozzá a termelők. 

A tavalyi fagykárok nyomait mutatja Bíró Nándor. A márciusi kemény hideg miatt a horgosi borász szőlősében több vessző nem hozott termést. Idén eddig minden a legnagyobb rendben van. A tél azonban még hosszú, ezért akár még a tavalyihoz hasonló kései komoly fagykár sem zárható ki.

Bíró Nándor, borász, Horgos: „Eddig nagyon jó állapotban van, ugyanis volt szárazság, így a szőlővesszők beértek. Fagykárunk eddig még nincsen. A rizling és a cabernet sauvignon bírják -18 fokig is, de utána már jelentősebb fagykárok történnek. Főleg, ha hosszabb ideig tart. Ha éjszaka hidegebb van, de nappal melegebb, akkor nincsen semmi kár a szőlővesszőkben.”
 

A borászok elmondása szerint a szőlő jelenleg kitűnő állapotban van. Azonban az enyhe őszi időjárás miatt a vegetáció nem állt meg teljesen a vesszőkben, így hogyha komolyabb fagyok érkeznek, akkor bizony fagykár is érheti a szőlősöket.

A palicsi Sinka Ferencnél is jó állapotban van a szőlő.: „Én azt állapítottam meg, hogy a szőlőben még nem is állt le a vegetáció. Most az a szerencse, hogy kicsit lehűlt az idő, mert ha maradt volna az, ami volt, a plusz 10 fokok, akkor nagyon nagy lehetősége lett volna annak, hogy korai fagyok is lesznek a szőlőben.”
 

A gazdák igyekeznek egyébként olyan szőlőfajtákat telepíteni, amelyek akár a -20 fokos fagyoknak is hosszabb ideig ellenállnak, ilyenek például a Bianka vagy a Cabernet franc. 

szőlőskert
Vajdaság

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.