Ugrás a tartalomra

Rókák és aranysakálok dézsmálják a baromfiállományt Muzslyán

2019.01.08
19:35
2019.01.08
19:59
Forrás
Pannon RTV
A hideg beálltával Muzslyán egyre többször merészkednek be a faluba a rókák és az aranysakálok. A helyiek panaszkodnak a ragadozók miatt.

Megdézsmálják a baromfiállományt, de nem tehetnek ellenük semmit.

A természet egyik törvényszerűsége, hogy az üresedő területeket visszafoglalja a természet. Muzslyán sok házban nem lakik senki. Eközben mind többször látnak a faluban vadállatokat. Az emberek arra panaszkodnak, hogy dézsmálják a baromfit.

Miller János, Muzslya: „Volt olyan éjszaka, hogy 10-12 darab baromfit vittek el. Szerencse, hogy a gyöngycsirke az el bírt szállni, a pulyka szintén elszállt, de a kacsa, liba nem, azt fogta és vitte is. Úgyhogy mikor drótkerítés volt, a drótkerítés alatt tettem én fogót, de nem bírtam megfogni. Nem voltam elég precíz úgy látszik.”

Településen nem engedélyezett a vadászfegyver használata.

Palatinus Ervin, tanácselnök Muzslya HK: „Muzslya a Tisza folyó mentén helyezkedik el, meg a Császár-tó mellett. Ez előidézte azt, hogy Muzslyán is megjelentek a rókák meg a sakálok. És a polgárok most már mind jobban türelmetlenek lesznek, e miatt a hír miatt, amiatt mert most már lassan nemcsak a falu mentén vannak, hanem bejönnek a faluba.”

A tízezer hektáros muzslyai rétet a Tisza, a Bega, az Écska halgazdaság és a Császár-tó fogja körbe.

Lázár Imre, mezőőr, Muzslya: „Ahogy leestek ezek a havak, a faluban is megjelentek a kártevők, a sakál és a róka. Ami azt illeti, a tavalyi évben a vadászok kilőttek kétszáz példányt. De viszont nagy a szaporulatuk. Tudjuk, hogy a muzslyai rét nagyon nádas, zsombékos, elég sok víz is van, különböző kanálisok és van jó búvóhelyük nekik.”

Az illetékesek szerint egyre több aranysakál van a vidéken.

Kenderesi Zoltán, elnök, Krasznica Vadászegyesület, Muzslya: „A sakál vándorló állat. A Tisza partján jöttek föl, mert ezelőtt egy pár évvel nem volt abszolút nálunk. Róka az volt mindig. Az van is. De a sakálok azok most szaporodtak el. Az, hogy nem lehet őket irtani. Éjjeli állat, nappal nem lehet őket lőni. Úgyhogy éjjel kell lesni. ”

Egyébként több évben az jelent problémát mezőgazdasági szempontból Vajdaság-szerte, hogy sok a rágcsáló, amelyek kárt okoznak a gazdáknak. A termesztők drága mérgeket használnak ellenük. Azonban ha több ragadozó lenne, a mezőgazdasági termelőknek kevesebb vegyszert kellene használniuk és egészségesebb terményt takaríthatnának be.

Muzslya
róka
aranysakál

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.