Ugrás a tartalomra

Elvesztették a kapcsolatot Oroszország egyetlen űrtávcsövével

2019.01.12
15:57
2024.03.19
08:34
Forrás
BBC
A Spektr-R-rel elvesztette a kapcsolatot a Roskosmos orosz űrügynökség - olvasható a BBC-n.

Az űrtávcsőt még 2011-ben bocsátották Föld körüli pályára, hogy tudományos megfigyeléseket végezzen a világűrben. Az eszközt eredetileg 2016-ig tervezték működtetni, de egészen idáig kifogástalan állapotban volt. Most is küld mérési adatokat, de a földi irányítás parancsait már nem fogadja. A szakértők szerint még van esély újra felvenni vele a kapcsolatot. Egyébként idén tervezik fellőni az utódját, a német-orosz közös fejlesztésű Spektr-RG névre hallgató űrteleszkópot.

űrtávcső
Oroszország

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.