Ugrás a tartalomra

Nőtt a házasságkötési kedv Szabadkán

2019.01.15
16:14
2019.01.20
16:54
Forrás
Pannon RTV
Ezt támasztják alá azok a statisztikai adatok, amelyek szerint Szabadkán csaknem nyolcvannal több házasságot kötöttek 2018-ban, mint 2017-ben.

Médiaházunk három munkatársa kötött tavaly házasságot. Takács Nikoletta kolléganőnk három évig élt együtt párjával. Ezután döntöttek úgy, hogy örök hűséget fogadnak egymásnak. Nikoletta szerint a családot a férj és a feleség alkotja, ezért házasodtak össze.

Gregorčić Takács Nikoletta, igazgatóhelyettes, Pannon Marketing: „Modern szemléletű személyiség vagyok, de ennek ellenére fontosnak tartom a hagyományokat főleg, ami a családot illeti. Ezért tartottuk fontosnak, hogy anyakönyvvezető előtt is hitelesítsük a kapcsolatunkat.”

A szabadkai Városháza kistermében szerdánként is lehet házasságot kötni. Szombaton és vasárnap a Városháza kistermében és a díszteremben végzik a szertartást. Utóbbiban 5300 dinárba kerül a szertartás. Az esti órákban akár terepre is kimennek az Anyakönyvi Hivatal tisztviselői, ezért azonban mintegy 19 ezer dinárt kell fizetni.

Kobrehel Aranyka, anyakönyvvezető-helyettes, Anyakönyvi Hivatal, Szabadka: „2018-ban, tavaly 697 házasságot kötöttek Szabadka területén. Ez hetvennyolc házassággal több mint tavalyelőtt. Ebből 123 házasságot magyar nyelven kötöttek meg, 27-et kötöttek szerb és magyar nyelven.”

A szabadkai kertvárosi plébánián azonban nem tapasztaltak nagyobb föllángolást tavaly - mondta el Szakály József atya. Ő inkább olyan észrevételekről számolt be, hogy a már huzamosabb ideje együtt élő élettársak igyekeznek egyházi házasságkötéssel rendezni a kapcsolatukat.

Szakály József, plébános, Szabadka: „Egyre többször találkozunk olyan fiatal családokkal, ahol már családi életet élnek, tehát már megalapozták valamilyen szinten a családi életüket, és hiányzott az Úristen áldása, hiányzott az egyházi házasság, és ezt rendezni kívánták.”

A párok egyre különlegesebb helyszínt választanak lakodalmuk megtartására. Egyre különlegesebb, szokatlanabb tartozékokkal, kellékekkel szeretnék megünnepelni esküvőjüket - mondta el Svetislav Popadić szabadkai szállodamenedzser.

Svetislav Popadić, szállodamenedzser, Szabadka: „Évről-évre folyamatosan nő a lakodalmak száma, amelyeket nálunk szervezünk. Körülbelül ez a növekedés követi a városházán jegyzett házasságkötések növekedését is. Azzal, hogy a vendégeink közül sokan, akik itt szervezik a lakodalmukat, külföldön élnek és dolgoznak, de hazajönnek, mert szülőföldjükön szeretnének összeházasodni.”

A szabadkai Anyakönyvi Hivatal nyilvántartásából az is kiderült, hogy a párok egyre később házasodnak össze. A nők átlagosan 32 évesen, míg a férfiak 35 évesen állnak az anyakönyvvezető elé.

Szabadka
házasságkötés
Kobrehel Aranyka
Gregorčić Takács Nikoletta

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.