Ugrás a tartalomra

Nyilas Mihály szerint hamarosan ismét lesznek kétnyelvű dokumentumok

2019.01.16
17:49
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában jelenleg nem adnak ki kétnyelvű anyakönyvi kivonatot. Január 1-től a központi anyakönyvi bázist használják, a hivatalok a kétnyelvű űrlapot csak szerb nyelven, cirill betűkkel tölthetik ki.

A Magyar Mozgalom közleményben reagált a kialakult helyzetre. Azt írják, ezeket a dokumentumokat a polgár nem tudja használni olyan eljárásokban, amelyekben a hatóság magyar nyelvű okiratok benyújtását várja el, ilyen például a Vajdaságban született gyermekek magyarországi anyakönyvezése. A témában Nyilas Mihály tartományi nemzeti közösségi titkár stábunknak Újvidéken azt mondta: jelenleg dolgoznak a helyzet megoldásán. Szerinte hamarosan ismét lesznek kétnyelvű dokumentumok.

Nyilas Mihály, tartományi nemzeti közösségi titkár: „A törvény módosult és némi nehézséget gördített az elé, hogy a kétnyelvű, többnyelvű anyakönyvi kivonatokat az anyakönyvvezetők, az önkormányzatok kiadják. Az adatbázis központi, és egy olyan applikáció, szoftver működik, amely egységes az egész országban. Ez gördített akadályt az elé, hogy a nyelvhasználati jog érvényesüljön, és én úgy gondolom, hogy a kezdeti nehézségek után, ami most az év elején adódott, mindenképpen lesz olyan megoldás találva, ami biztosítja a szerzett jogokat, és ezek az anyakönyvi kivonatok többnyelvűen kiadásra kerülhetnek.”

anyakönyvi kivonat
kétnyelvű
Nyilas Mihály

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.