Ugrás a tartalomra

Helyreállítják a kishorgosi keresztet

2019.01.19
09:46
2019.01.19
16:59
Forrás
Pannon RTV
Ennek a helyén a 12. században egy kis falusi templom épült. Nem volt hosszú életű, mivel minden jel szerint a tatárjárás idején felégették.

1964-ben egy területrendezés során tárták fel az egykori pusztatemplomot és 15 sírt. Az árpád-kori templom alapzatát 1993-ban visszaállították, mellette egy nagy méretű keresztet és öt kopjafát szenteltek fel. Az idő vasfoga megtette a magáét.

A kereszt körül kopjafák sorakoznak, védősánc óvja a fából készült feszületet. Az ősi szent hely emlékére állították fel a fából készült műemléket. A 60-as években feltárt középkori szentély alapzatát az eredeti kövekből restaurálták. Az autópálya mentén, a Szelevényi erdő és az egykori Kárász-birtok mezsgyéjén van.

Horgos számára rendkívül fontosak ezek az emlékek, bizonyítják, hogy ezen a területeken már nagyon régóta élnek emberek - mondja az emlékhelyet körbejárva Sors Róbert, a helyi közösség elnöke. Hozzátette, rengeteg építészeti remeket rejt a falu, ezeket az elkövetkező nemzedékek számára kellene megőrizni: „Nehéz az anyagi forrásokhoz hozzájutni, mint helyi közösségnek saját eszközeink nincsenek, tehát községi támogatással, a kereszt és a terület helyreállítása, pályázatokon, községen keresztül.”

Szakemberek már felmérték a területet, és a tervek kidolgozása után kezdődhetnek a munkálatok, és tavaszra be is fejeződhetnek.

A régészeti feltárást '93-ban, a templomrom alapzatának a helyreállítását Ricz Péter vezette. A szabadkai régész, nyugalmazott főmuzeológus elmondta, az alapok darázskövek, amelyek a környék mocsaras területein alakultak ki, egyfajta alföldi cseppkőképződésnek lehet őket nevezni.

Ricz Péter, régész, nyugalmazott főmuzeológus: „Ki kell emelni, hogy ez a hely itt Észak-Bácskában, a Tisza és Szabadka közötti területen az egyedüli olyan hely, ahol láthatóak konkrétan régészeti, vagyis történelmi nyomok.”

Horgos első írásos említése 1075-ből való. A tatárok 1241-ben letarolták, majd IV. Béla magyar király újratelepítette.

Nagy György Zoltán, helytörténész, Horgos: „Aztán pedig a török vész semmisítette meg másodszor és véglegesen, aztán már csak pusztaként maradt meg a neve.”

Az 1700-as évek közepén ezt a pusztát Kárász Miklós szegedi jegyző vásárolta meg, és a birtokbavétel után hozzáfogott a betelepítéséhez. 

Horgos
Sors Róbert
Nagy György Zoltán
Ricz Péter

Most

17:17, Frissítve: 17:31

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.