Ugrás a tartalomra

A keresztért úsztak

2019.01.19
17:50
2019.01.19
20:13
Forrás
Pannon RTV
Vízkereszt napját ünnepelte a pravoszláv egyház.

Pancsován hetedik alkalommal úsztak a keresztért a pravoszláv Vízkereszt napján. Az ünnepség liturgiával kezdődött az ortodox templomban, majd a Temes folyó partján ért véget.

A Felsővárosi Helyi Közösségben élő szerbek hagyományosan ünnepelik egyházi ünnepeiket. A Szent átalakulás templomában megtartott liturgia és vízszentelés után lovasok vitték el a Temes folyó partjára a keresztet. A lovasok között hertelendyfalvi székelyek is részt vettek. Lőcsei Antal: „Legalább húsz esztendeje, de lehet még több is, működik egy jószomszédi viszony, egymás rendezvényeit látogatjuk, meghívjuk egyik a másikát. Voltunk karácsonyra is, és most a Bogojavljanjera, ők meg eljönnek az arató ünnepségre.”

Délben a Temes partján városi és egyházi elöljárók köszöntötték a több száz egybegyűltet és a 49 bátor úszót, akik közül a legfiatalabb 18, a legidősebb pedig 60 éves volt. Tizenhárom versenyző a Szerbiai Katonaság soraiból érkezett. Rajkov Nenad, a legidősebb versenyző, Pancsova: „A mai úszásomat a családomért tettem, az unokámért és a gimnáziumi 107-es korosztályért.”

A vízbe helyezett keresztig a tizennyolc éves Miloš Mihajlović ért elsőként. A hagyomány szerint, aki megszerzi a keresztet, azt a következő évben a szerencse kíséri majd. Ajándékul megkapta a keresztet és a győztesnek járó palástot. A hagyományos rendezvényt a pancsovai pravoszláv egyház, a városi önkormányzat, a Felsővárosi Helyi Közösség és a Szerb Spárta Sportklub szervezte.

vízkereszt
pravoszláv egyház
úszás

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.