Ugrás a tartalomra

Megnyitották a szabadkai Zsinagógát a látogatók előtt

2019.01.20
11:56
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Szabadka egyik legszebb épülete a hétfői napok kivételével szinte mindennap nyitva lesz a nézelődők előtt. A zsinagóga keddtől péntekig 10 és 18, hétvégente pedig 10 és 14 óra között látogatható.

Vasárnap megnyitották a szabadkai Zsinagóga kapuit a nyilvánosság előtt. Horvát László és felesége hetven éve élnek Szabadkán, eddig még nem volt alkalmuk betérni a nemrégiben felújított épületbe. Horvát László: „Gyönyörködik benne az ember. Látszik, hogy egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Ez a városnak egy előrelépés és rengeteg turistát vonz ide ez az épület.”

Az 1900-as évek elején épült Zsinagóga a szakrális szecessziós építészet egyik legszebb még létező európai példája, ezért idegenforgalmi jelentősége is nagy - mondta Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. A tervek szerint a felújított zsinagógában koncertek, kiemelt kulturális rendezvények és kiállítások is lesznek majd. 

Szabados Róbert, elnök, Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége: „A szabadkaiak már ismerik az épületet, de bejönnek és megcsodálják. Fontos, hogy az előrejelzések szerint nagyon sok csoportos jelentkező van, nemcsak Szerbiából, hanem a környékbeli országokból és más kontinensekről is.”

A szabadkai Zsinagógát köztársasági, tartományi és önkormányzati forrásokból, valamint a magyar kormány támogatásából újították fel. Ez pedig az összefogást jelképezi - hangzott el a megnyitón.

Bunford Tivadar, igazgatóbizottsági elnök, Szabadkai Zsinagóga Alapítvány: „Az elmúlt egy évben, akik Szabadkára jönnek, mindanyian szeretnék látni a zsinagógát. Nagyon sokat beszélnek róla, látszik, hogy tényleg mekkora jelentőséggel bír ez az épület. Egyik fontos turisztikai desztinációjává vált a városnak. Akárki idelátogat, már tud a zsinagógáról.”

Az épületbe egyébként a zsidó vallásnak megfelelő öltözetben lehet betérni. A nők fedetlen vállakkal nem léphetnek be, a férfiaknak pedig kötelező a kipa viselése.

A zsinagóga keddtől péntekig 10 és 18 óra között, hétvégente pedig 10 és 14 óra között várja a látogatókat. A felnőtt jegy ára 250 dinár, a diákok és nyugdíjasok valamint a csoportosan érkezők 150 dináros kedvezményes áron látogathatják az épületet, a 10 év alatti gyerekeknek pedig ingyenes a belépés.

Szabadka
Zsinagóga

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.