Ugrás a tartalomra

Készen áll a nehéz döntésekre Koszovóval kapcsolatban Aleksandar Vučić

2019.01.21
08:51
2019.01.21
20:13
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
A szerb államfő a szerb közmédiának adott interjújában elmondta: nem túlságosan optimista azzal kapcsolatban, hogy megszületik a végleges megállapodás Pristinával.

Az elnök szerint ehhez mindenféleképp kompromisszumra van szükség. Vučić elmondta: arra törekszenek, hogy minél jobb alkupozíciót harcoljanak ki a tárgyalások során, ez azonban szembe megy az albánok és egyes nagyhatalmak akaratával.

A csendes óceáni Palau Köztársaság a 13. állam, amely visszavonta Koszovó elismerését. Ebből az alkalomból látogatott Belgrádba a szigetcsoport elnöke. Aleksandar Vučić szerb államfő a közmédia reggeli műsorában azt mondta: nehéz felmérni, hogy hány ország ismerte el Koszovót. Mint fogalmazott, ezzel kapcsolatban többféle találgatás látott napvilágot az utóbbi időben.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Arra kérem az embereket, hogy nehogy azt higgyék, hogy most könnyebb lett a helyzetünk Koszovóval kapcsolatban. Figyelembe kell venniük az albánok és a nagyhatalmak érdekeit, amelyek szemben állnak a miénkkel.”

Hashim Thaçi koszovói elnök tegnap beszélt arról, hogy a területcsere lenne a legjobb megoldás a kérdésre. Vučić úgy véli, ettől sürgősebben meg kell oldani ennél egyszerűbb kérdéseket is. Ide sorolta a Szerbiából érkező árura kirótt száz százalékos vám témáját is. Úgy fogalmazott, Koszovóval kapcsolatban készen áll a nehéz döntésekre, de mindennek az alapja a kompromisszum. Mindezt vállalnia kell Pristinának is.
A szerb államfő beszélt az esetleges előrehozott választásokról is. Azt mondta, a Szerb Haladó Párt vezetésében szinte mindenki azt szeretné, ha kiírnák a voksolást. Vučić azt mondta: mégis összetett a döntés.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Türelmetlenek a mi embereink is. Ez nem jó. Nem vetem el a lehetőségét a választások kiírásának, de ez más Szerbia számára kulcsfontosságú dolgoktól is függ.”

Korábbi hírek szerint március végén, vagy április elején lehetnek rendkívüli választások Szerbiában.

Aleksandar Vučić

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.