Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Nagy a tétje az európai parlamenti választásoknak

2019.01.22
10:53
2019.01.22
15:42
Forrás
Pannon RTV
Pásztor István a májusi EP választásról beszélt a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. Annak az esélyét sem zárta ki, hogy előrehozott parlamenti választások lesznek tavasszal Szerbiában.

A tartományi képviselőház elnöke hozzátette, hogy ez nagyban függ a koszovói kérdéstől is.

Pásztor István elmondta: felkészültek a voksolásra, de nem várják. A soron következő európai parlamenti választásról, pedig azt mondta: az a legfontosabb, hogy a vajdasági magyarság érdekei is érvényesüljenek, amiért Deli Andor dolgozott az elmúlt ciklusban is.

Amennyiben előrehozott parlamenti választás lesz Szerbiában, az annak a jele, hogy a koszovói kérdés nem halad a megoldás irányába - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: régóta nem volt olyan nehéz választás, mint ami akkor várna ránk, ha előrehozott voksolás lenne, hiszen az embereket egyre nehezebb meggyőzni, hogy kimenjenek szavazni - emelte ki a politikus. Pásztor szerint, ha kampányra kerülne sor, akkor mozgósítani kell az embereket, hogy a magyar politikai opcióra, a Vajdasági Magyar Szövetségre szavazzanak - tette hozzá Pásztor István.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Mi fölkészültek vagyunk ezekre a választásokra, de hogy őszinte legyek, nem várjuk őket. Azt szeretnénk, hogy a jövő év folyamán rendes parlamenti választások legyenek, akkor, amikor az önkormányzati és a tartományi választás lesz. Lejár a négyéves ciklus jövőre. Nem mi fogjuk eldönteni ennek a kérdésnek a megválaszolását. Én ebben a pillanatban úgy látom, hogy nagyobb az esélye annak, hogy előrehozott választások lesznek, minthogy nem.”

Pásztor István a soron következő európai parlamenti választásról is beszélt. Szerinte nagy a tétje a voksolásnak, hiszen az Európai Unió az elmúlt évtizedekben felgyülemlett problémákkal küzd, ezekhez még a migrációs válság is hozzáadódott. Annak ellenére pedig, hogy sokan azt hangoztatják, hogy a kampány még nem kezdődött el, az európai nagyvárosokban zajló tüntetések mind a választási kampány részei, a politikai pozicionálás technikája. Pásztor kifejtette: a vajdasági magyarság abban érdekelt, hogy ismét legyen, aki az unióban képviseli az érdekeit. Ez Szerbia számára is fontos, hiszen szeretné, ha felgyorsulna az uniós közeledés.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Deli Andor személyében - a nemzeti listán, amit a Fidesz-KDNP állított egy hónappal ezelőtt - újra van közvetlen érdekeltségünk is. Én azt láttam az elmúlt öt évben, amióta Deli Andor európai parlamenti képviselő - az előző ciklusról beszélek -, hogy ez a mi számunkra jó megoldás. Hangsúlyosan tudja érvényesíteni, vagy megkerülhetetlen kísérleteket tud tenni annak érdekében, hogy érvényesítsük az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusaiban a mi vajdasági magyar érdekeinket.”

Pásztor István a Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítéséről és modernizálásáról is szólt. Kiemelte: az idei évben megkezdődnek a kivitelezési munkálatok, és valamikor 2023-ban elkészülhet ez a vasútvonal - tette hozzá a VMSZ elnöke.

Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.