Ugrás a tartalomra

Jól jön a téli csapadék a vetésnek

2019.01.24
08:12
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
A talaj nedvességgel való lassú feltöltődése kifejezetten szükséges a növénytermeléshez. A szakemberek szerint az altalaj még nedvességhiányban szenved.

10-15 centiméteres hótakaró borította a vajdasági szántókat. A gazdálkodók örülnek a téli csapadéknak, hiszen az elmúlt évek száraz időszakában megcsappant a talaj-, illetve az altalaj nedvességtartalma. Az oromparti Rózsa Károly szerint még több hóra van szükség: „Az idei évben úgy tűnik, valami megfordult, megnyíltak az égi csatornák és folyamatosan potyog, nagyon jó beosztásban, nem esik egyszerre túl sok, amennyi leesik, a következő napokban elolvad és szépen itatgatja a talajt.”

Csuvik János adai növényvédő a napokban mérte a talaj nedvességtartalmát és az adatok alapján a gyökérzónában van elegendő nedvesség, viszont az altalaj még igencsak száraz: „Ami egy nagyon kritikus momentumot jelent, egész 90 centiig vettek mintákat és a harminc centitől egész leig száraz a talajunk, ez azt jelenti, hogy az őszi hiányt, augusztustól decemberig hoztuk magunkkal és az még nem tudott pótlódni, 150 liter csapadékról beszélünk, ami hiányzik szerintem.”

A szakemberek azt javasolják, hogy a hó olvadását követően, amint meglesznek a kellő feltételek a talaj megmunkálásához, a gazdák zárják le a felső réteget, így megakadályozhatják a kipárolgást és a nedvességvesztést.

vetés
talaj
csapadék

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.