Ugrás a tartalomra

Átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elismeréseit

2019.01.26
11:53
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Zentán a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén adták át pénteken este a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított életműdíjakat, plaketteket és aranyplakettet.

A Magyar Életfa-díj a példaértékű vajdasági életpályák elismeréseként kerül kiosztásra.

A magyar kultúra napja alkalmából Vajdaságban több helyszínen is szerveztek ünnepséget. Hagyományszerűen idén is a központi rendezvényen adták át az elismeréseket. Vajdasági példaértékű életpályákat díjazott a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, négyen részesültek Magyar Életfa-díjban: Beszédes Margit és Vendel Gyöngyi kórusvezetők, Kónya Sándor népdalgyűjtő és Németh Mátyás fotóriporter.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség:
„- Nincs külön kuratórium felállítva, hanem a Művelődési Szövetség elnöksége a beérkező ajánlások alapján művelődési egyesületek, magánszemélyek, önkormányzatok, közintézmények..
- Bárki ajánlhat?
- Igen, az ő felterjesztéseik révén kerül a döntnökök elé.”

A rendezvény ünnepi szónoka idén Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt: „A kultúránk, magyarságunk megtartása ma is a helytállásunk kérdése. Sorsunk a mi kezünkben van. Megtanítjuk-e gyermekeinket a magyar szóra, össze tudunk-e fogni iskoláink megtartásáért, ragaszkodunk-e a ránk jellemző dallamainkhoz, hagyományainkhoz és ízeinkhez.”

Az esten fellépett a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, valamint ismertették a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit is. A 2018. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat Ricz Géza Peripheria című albuma érdemelte ki.

Zenta
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
magyar kultúra napja
Sutus Áron

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.