Ugrás a tartalomra

Szent Száva napja van

2019.01.27
16:35
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Szent Szávára, az önálló szerb ortodox egyház alapítójára és első szerb érsekére emlékeztek vasárnap a szabadkai Krisztus Mennybemenetele pravoszláv templomban.

A középkori Stefan Nemanja legkisebb fiát, eredeti nevén Rastko Nemanjićot, az első szerb törvényírót és fordítót ma a szerb államiság megteremtőjeként tisztelik. Halálának napja, január 27-e egyben a szerb pravoszláv egyház ünnepe is.

Megtelt hívőkkel a szabadkai Krisztus Mennybemenetele templom. Szent Szávára, az önálló szerb ortodox egyház megalapítójára, első érsekére, iskolák és kórházak alapítójára, fordítóra, íróra emlékeztek ma ünnepi szentmisével. A liturgiát Dragan Stokin pravoszláv pap tartotta.

Radomir Ninkov történelemtanár elmondta, a középkorban a szerbek és a magyarok szoros kapcsolatokat ápoltak. „Ő egy olyan ember volt, aki olyat tett és ért el, ami kevés mai politikusnak sikerül. Szellemi erejével a magyar királynál, aki harcos volt, elérte és meggyőzte őt, hogy értelmetlen háborúzni, és így sikerült több mint száz évig békében élni, és ez mindenki számára példaértékű. Ez a sikerének a nagysága, ezért nagy ünnep ez a mai.”

Szent Száva miután magáévá tette az Igét, a népének példamutatójává, nevelőjévé vált. Azt vallotta, hogy inkább a fejünket veszítsük el, minthogy lelkünket becstelenül beszennyezzük - mondta el Dragan Stokin pravoszláv pap. „Hogy úgy mondjam Szent Száva a teljes országot, tehát az egész szerb nemzetet tervszerűen átfonta szisztematikusan. Megnevelte a történelmi pillanat értelmében. Tehát keresztény állammá szervezte Szerbiát, egy keresztény ország minden elemével, a néppel és az egyházzal, intézményekkel, az összes keresztény állami jellegzetességgel.”

1840-ben január 27-ét Szent Száva tiszteletére iskolai ünnepnappá nyilvánították.

Szent Száva
Krisztus Mennybemenetele pravoszláv templom
Szabadka

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.