Ugrás a tartalomra

Nem nyomtatják tovább az 500 eurós bankjegyet

2019.01.29
15:39
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Nem nyomtatják tovább az 500 eurós bankjegyet április 26. után Németországban és Ausztriában sem. A bankjeggyel továbbra is lehet fizetni, sőt akár félre is lehet tenni, érvényes bankjegy marad.

Az Európai Központi Bank a nagy értékű címlet nyomtatásának véglegesen 2018 végén, az új Európa-sorozat 100 és 200 eurós bankjegyeinek bemutatásával egy időben vetett véget a többi európai országban. A bankjeggyel továbbra is lehet fizetni, sőt akár félre is lehet tenni, érvényes bankjegy marad.

Az 500 eurós bankjegy az egyik legnagyobb értéket képviseli a fejlett országokban. Az Európai Központi Bank azonban a bűnözés és a terrorizmus visszaszorításának érdekében úgy határozott, hogy beszünteti a kibocsájtását. Mára már kizárólag Németországban és Ausztriában állítja elő a nagy címletű bankjegyet a jegybank. Április 26-a után azonban ez a két ország is felhagy a kibocsájtásával.

Mindmáig sokan vannak azok, akik kevésbé bízva a bankrendszerben, nagy címletekben, inkább otthon tartják megtakarításukat. Ezt a pénzt pedig szükség esetén beváltják. Dragan Zreak, egy szabadkai pénzváltó üzemeltetője: „A bankjegy továbbra is forgalomban lesz. Tehát ameddig előfordul, addig érvényes is marad, csupán arról van szó, hogy nem nyomtatják tovább.”

Az 500 eurós bankjegy tehát nem veszíti el törvényes fizetőeszköz-szerepét. Korlátlan ideig lehet fizetésre és értékőrzőként is használni. Azért döntöttek a bankjegy nyomtatásának befejezéséről, mert a feketepiacon is kedvelt, könnyű szállíthatósága és a készpénzzel járó anonimitás miatt. Sokszor névértékén felül is kereskednek vele a szakemberek szerint. „Gyakran használják bűnügyi tranzakciók során. A többi között a kábítószer- és fegyverkereskedelemben. Másrészt viszont a polgárok körében is gondot jelenthet. Mivel nagy címletről van szó, problémás lehet a visszajáró összeg. A fizetési rendszerben tehát nem annyira fontos, viszont annál nagyobb gondot jelent, hogy a bűnözők egymás között használhatják.”

Az utolsó tavalyi adatok szerint több mint 5 millió darab 500 eurós címlet volt forgalomban, melyek összértéke jóval meghaladja a 260 milliárd eurót.

Németország
Ausztria

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.