Ugrás a tartalomra

Megszűnhet a létszámstop a közszférában

2019.02.01
11:08
2019.02.01
16:51
Forrás
Magyar Szó, Pannon RTV
Az év végéig minden bizonnyal feloldja az állam a közszférában bevezetett létszámstopot - írja a Magyar Szó a Politika napilapra hivatkozva.

2020-tól egy új rendszer lépne életbe, ami egyszerűsítené az új munkahelyek nyitását. A jelenleg is Szerbiában tárgyaló IMF-küldöttség vélhetően erről a témáról is tárgyal.

A közszférában dolgozó munkaerő számának növelését már hatodik éve tiltja rendelet Szerbiában. 2013-ban vezették be a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás részeként.

A friss információk szerint 2020-tól egy új rendszer, a munkahelytervezés alapján vennének fel alkalmazottakat a közszférában. Eszerint a kormánynak már nem kellene minden munkahely esetében jóváhagyást adnia, hanem egyszer bólintana rá az adott állami szerv foglalkoztatási tervére. A terv tartalmazná a teljes létszámra vonatkozó adatokat is. Egy jelentést adnának le az illetékes minisztériumnak mindazok, akik új személyeket kívánnak foglalkoztatni, a tárca megvizsgálná a tervet, majd továbbítaná jóváhagyásra.

Mivel február 5-ig ismét Szerbiában tartózkodik az IMF, vagyis a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége, ezt a kérdést is napirendre tűzik.

A Pénzügyi Tanács véleménye szerint az egészségügyben legalább háromezer alkalmazottra lenne még szükség, az adóhivatalban 500, a felügyelőségekben 300 dolgozó hiányzik. A létszámstop miatt 2014 és 2017 között 36 ezerrel csökkent a határozatlan időre alkalmazott dolgozók száma.

A létszámstop esetleges megszűnésével, illetve az azzal járó változásokkal kapcsolatban stábunk Pásztor Bálintot is megkereste.

A VMSZ parlamenti képviselője azt mondta, hogy nem szeretne találgatásokba bocsátkozni, de a közeljövőben minden bizonnyal megszűnhet a létszámstop. A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti munkájának eredményeként az elmúlt években számos vonatkozó törvény módosult. Ezeknek köszönhetően a nemzeti közösségekhez tartozás előnyt jelent a munkába állásnál, amennyiben azonos képesítéssel rendelkezik egy magát magyarnak és egy magát szerbnek valló személy - mondta Pásztor Bálint.

Pásztor Bálint, parlamenti képviselő, VMSZ: „Erre most is van lehetőség, hiszen jelennek meg pályázatok, és ha valaki valamilyen munkahelyre jelentkezik, akkor lévén, hogy ezek hatályos jogszabályok, már most is előnyt jelent a nemzeti hovatartozás, de tömegesebb értelemben és a gyakorlat szempontjából igazán értékelhető módon akkor fognak ezek a lehetőségek adottá válni, amikor feloldódik a létszámstop. Az elmúlt években többször volt már arra irányuló hír, hogy esetleg ez megtörténhet. Én nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, hogy ez mikor fog megtörténni, de a közeljövőben meg fog történni minden bizonnyal. Tehát a létszámstopra vonatkozó szabályok eltörlését követően válik igazán gyakorlati szempontból értékelhetővé az a jogszabályi háttér, és akkor fog igazán eredményeket hozni, amelyet az elmúlt két-három évben sikerült módosítani a szerbiai parlamentben.”

létszámstop
közszféra

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.