Ugrás a tartalomra

Miért drágul a burgonya?

2019.02.02
11:08
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Még helyi termelők burgonyáit kapni a piacokon, az utóbbi hetekben viszont egyre drágább. A termelők szerint a készletek fogytán vannak, szükséges lenne importálni, ami még inkább megemelheti az árát.

50 és 100 dinár között kapható a szabadkai piacon a burgonya. Ez az ár jellemző egész Vajdaságra. Ennek ellenére sokan Magyarországról idejárnak át, hogy itt szerezzék be ezt az alapvető élelmiszert.

Annak ellenére, hogy több hírforrás szerint a krumpli nemcsak drága, hanem rossz minőségű is, a szabadkai tejpiacon senki nem vélekedett így.

Dávid József:
„- Tökéletes nálunk a krumpli Szerbiában.
- Nincs semmi gond a minőségével?
- Semmi nincs. Amit én vásárolok a termelőtől, az tökéletes.”

Szügyi Ildikó: „Én meg vagyok elégedve, mert ősszel bekészítettem. Itt vásárolok minden zöldfélét is. Azokat ősszel be kell készíteni, el kell raktározni, és akkor biztos meg vagyunk elégedve az árával és a minőségével is.”

Sárkány István
„- Magas az ára. Sok azért.
- Mennyire magas?
- Annyira, hogy az a nyugdíjsegély, amit kapunk nyugdíjat, nem nagyon elég. Nagyon be kell osztani. Csak úgy, egy kicsit.”

Már fogytán a szerbiai burgonya a piacokon, minősége igen változó. Magyarországhoz hasonlóan előbb-utóbb itt is elfogynak a készletek. A folyamatosan csökkenő vetésterület, valamint az alacsony tárolókapacitás miatt általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés.

Rither Lajos piaci árus szerint ennek a zöldségfélének az ára már közelíti a déligyümölcsökét: „Van benne, ami valamennyire jó is, de sok rossz van, az ára meg elég jól fölszaladt. Van 40 dinárért, de olyan, aminek a felét eldobják. Van 80 dinárért is. Kevés van, hát azért ment föl. Kevés termett; tavaly kevés termett és a behozatalit nem hozzák be, mert az sincs.”

Arra voltunk kíváncsiak, hogy amilyen tetszetős volt a piacon külsőleg, annyira szép-e belülről is. A megtisztítás után jó következtetéseket vonhattunk le. Jó vételnek bizonyult, hiszen szemmel láthatóan egészséges és szép is, és valószínűleg az íze is finom, úgyhogy fogyasztásra teljesen alkalmas.

krumpli
burgonya
Szabadka
tejpiac

Most

19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.