Ugrás a tartalomra

Sztrikovits János kapta a Keskenyúton Emlékérmet

2019.02.03
15:58
2019.02.03
18:15
Forrás
Pannon RTV
A bezdáni születésű nyugalmazott plébános kapta idén a Keskenyúton Emlékérmet. Sztrikovits János a kezdetektől fogva támasza volt az árván maradtaknak és az özvegyeknek.

Isterbác Bezdántól mintegy kilométerre lévő tanyavilág. 1944. november 3-án a partizánok több mint 100 helyi lakost végeztek itt ki - mondta el Neveda Éva, az isterbáci megemlékezés szervezője. Elmondta: „Járták a falut és a kint lévő embereket, az utcán lévő embereket behajtották a sorba és őket terelték a közeli tanyavilág, Isterbác felé. Ott aztán harmonikaszóval megölték őket.”

A bezdáni Alsótemetőben az azonosított áldozatokat három párhuzamos árokba temették. Az azonosítatlan áldozatok egy másik sírboltba kerültek. Sztrikovits János nyugalmazott plébános a kezdetektől támasza az árván maradtaknak és az özvegyeknek. Ezért a budapesti székhelyű Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány kuratóriuma idén neki ítélte oda a Keskenyúton Emlékérmet. Sztrikovits János kiemelte: „Arra emlékszem, hogy három hosszú sor volt kiásva, gödör, ide helyezték le és temették be a kivégzetteket.”

 

A 2013-ban alapított elismerést minden évben egy olyan személynek ítélik oda, aki aktívan őrzi és ápolja az 1944-45 délvidéki tragédia emlékét. A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány fontosnak tartja az emlékezést és az ismeretterjesztést - mondta el az eseményen Cseresnyésné Kiss Magdolna, a budapesti székhelyű alapítvány kuratóriumi elnöke. Aláhúzta: „Generációk nőttek úgy fel Magyarországon és sajnos itt a Délvidéken is, hogy nem tanulták ezt, csak a szóbeszéddel a családok adták tovább ezt a történetet. Ez egy nagyon fontos, tragikus eseménye a történelemnek, amiről beszélnünk kell.”

Vajdaságban 1944–45 telén a kutatások szerint több ezer embert esett áldozatul a vérengzéseknek.

Bezdán
Isterbác
Sztrikovits János
Keskenyúton Emlékérem

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.