Ugrás a tartalomra

V4-Németország csúcs Pozsonyban

2019.02.07
12:45
2019.02.07
17:42
Forrás
MTI, origo.hu
Délben kezdődött a Visegrádi Együttműködés, azaz a V4 vezetői és Angela Merkel német kancellár pozsonyi csúcstalálkozója.

Kiemelten foglalkoznak az Európai Unió 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetési tervezetével, a közelgő európai parlamenti választásokkal, az unió lehetséges jövőjével.

Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnök a pozsonyi várban a Visegrádi Együttműködés legfontosabb politikai-gazdasági-kereskedelmi partnerének, Németországnak a kancellárjával, Angela Merkellel egyeztet. A találkozó valamennyi érintett fél esetében kiemelt jelentőségű, elsősorban a gazdasági-pénzügyi együttműködés szempontjából.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Peter Pellegrini szlovák kormányfő Angela Merkel segítségét kérte ahhoz, hogy az európai munkaügyi ügynökségnek országa adhasson otthont. A szlovák kormányfő ezt azután közölte, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott a német kancellárral a visegrádi országok és Németország pozsonyi csúcstalálkozója előtt. Pellegrini a kérést azzal indokolta, hogy Szlovákia azon kevés EU-tagországok egyike, amelyben nincs jelentős uniós intézmény. Angela Merkel a találkozót követő sajtótájékoztatón nem adott konkrét választ Pellegrini kérésére, csak annyit mondott: a kérdésről tovább egyeztetnek majd. Angela Merkel és Peter Pellegrini találkozója után vette kezdetét a visegrádi négyek miniszterelnökeinek találkozója. Elsősorban az Európai Unió 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről, a májusi európai parlamenti választásokról, az EU jövőjéről, valamint a 30 évvel ezelőtti európai társadalmi változásokról ejtenek szót.

 

Az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is a pozitív és őszinte hangvétel jellemzett - mondta Orbán Viktor magyar kormányfő, miután Angela Merkellel és a visegrádi országok vezetőivel tárgyalt Pozsonyban. Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti választást, az európai polgárok döntését - tette hozzá a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor úgy látja, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig Európa gazdasági motorja - vélekedett Orbán Viktor. A Visegrádi Együttműködés vezetői és a német kancellár pozsonyi csúcstalálkozója délben kezdődött. Kiemelten foglalkoznak az Európai Unió 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetési tervezetével, a közelgő európai parlamenti választásokkal, az Unió lehetséges jövőjével, valamint szóba kerül a 30. évfordulóra való tekintettel a közép-európai rendszerváltás is.

V4-ek
Pozsony

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.