Ugrás a tartalomra

A falugazdászok számának bővítését tervezi a magyarkanizsai Gazdakör

2019.02.07
17:28
2019.02.09
16:12
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre elég falugazdász és pályázatíró van Magyarkanizsa községben, de bővíteni szeretnék a számukat. Jelenleg három falugazdász és két pályázatíró iroda áll a mezőgazdasági termelők szolgálatában.

Egy év alatt számos pályázati lehetőség nyílik a mezőgazdasági termelők részére. Bicskei Zsolt és családja 40 hektáron termel gabonát a jószágoknak, valamint napraforgót és olajrepcét eladásra. Szeptemberben vetették el az olajrepcét, amely már láthatóan szépen növekszik a tanya mellett. A gazda elmondta, a pályázati lehetőségeket is kihasználják, legutóbb kapcsolható eszközt nyertek, amelyre már nagy szükségük volt.

Bicskei Zsolt, mezőgazdasági termelő: „Két évvel ezelőtt a Prosperitatin én nem pályáztam, inkább mentem a köztársaságira, ahol sikerrel jártam. Ha ezek a pályázatok nem lennének, akkor a mai fiatalságnak nagyon nehéz volna megindulnia. Önerőből, a szülői segítség, vagy egy háttér, ha nem volna, akkor nem tudnának boldogulni.”

Magyarkanizsán több mint 10 éve működik falugazdász hálózat. Jelenleg három munkatárs várja azokat a mezőgazdasági termelőket, akik pályázatokon szeretnének részt venni.

Nem sokkal a Bicskei tanya mellett Bata Erzsébeték két gazdaságot is visznek a családdal. Erzsébet emellett a magyarkanizsai Gazdakör elnökeként is tevékenykedik. Elmondása szerint köztársasági, tartományi és egyéb pályázatokon is segítséget nyújtanak a termelőknek a pályázatírók és falugazdászok.

Bata Erzsébet, termelő, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „Állandó továbbképzésen is részt vesznek, mert követni kell az újabb trendeket, és nagyon lelkiismeretesen és odaadóan tájékoztatnak minden termelőt, és minden papírmunkában készségesen segítenek. Ez jelenti a gazdaságok felújítását is, ez jelenti a hazai pályázatok megvalósítását, pályázatokra kérelmek megírását.”

A Gazdakör elnöke hozzátette, egyelőre elegendő a meglévő falugazdászok és pályázatírók száma. A nagy számú pályázatok miatt viszont a falugazdászok bővítését tervezi a magyarkanizsai Gazdakör.

Magyarkanizsa
Gazdakör
Falugazdász
Bata Erzsébet

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.