Ugrás a tartalomra

Meséskönyv és koncert a jövendő elsősöknek

2019.02.08
20:07
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
150 iskoláskor előtti gyerek Mátyás királyról szóló meséskönyvet kapott pénteken délután Szabadkán. A Rákóczi Szövetség ajándékát azok kapják, akik szeptemberben magyar nyelven kezdik meg az iskolát.

Fergeteges hangulatot varázsolt a Juhász zenekar a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola dísztermében. Juhász Gábor, zenekarvezető, Juhász zenekar: „Bemutatjuk nekik a hangszereinket, több mint 10 hangszer kerül most bemutatásra ezen a koncerten: a vonós, a pengetős, a fúvós, az ütős hangszerek, és igazából szinte minden, amit a Kárpát-medencében használnak az emberek.”

A Rákóczi Szövetség több módon támogatja a külhoni gyerekek magyar nyelven való oktatását. Domonkos István, szervezetfejlesztési igazgató, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Azokat a családokat keressük meg először, ahol magyarul beszélnek a szülők, és gyermekük születik. Gólyahír programunk keretében egy Első Könyvem címre hallgató babanaplót ajándékozunk ezeknek a családoknak, ahol a magyar közösség nevében és körében köszöntjük gyermeküket, és biztatjuk őket arra, hogy a későbbiekben a magyar oktatást válasszák, gyermekük legjobb nevelkedési és érvényesülési szempontjait figyelembe véve.”
 

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács már évek óta kiválóan együttműködik és egészítik ki egymás programjait - mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „Minden olyan Vajdaságban élő kisgyermek, aki magyar nyelvű iskoláskor előtti korosztályú csoportba jár, megkapja ezeket a meséskönyveket a mai napon, illetve a jövő hét folyamán. Mintegy 1400 gyereket érint ez a program és az elkövetkezendő hónapokban, amikor a szülők ezeket a gyerekeket magyar nyelvű általános iskolába íratják - Vajdaság egész területére nézve, akkor egy nagyon jó minőségű táskát is kapni fognak a Rákóczi Szövetségtől, és ez természetesen kiegészül a Magyar Nemzeti Tanács Vackor programjával, hiszen mind a két program az anyanyelvű oktatást helyezi előtérbe.”

Mindazok, akikhez eddig nem jutott el a Rákóczi Szövetség ajándéka, átvehetik Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács irodájában - tette hozzá a Végrehajtó Bizottság elnöke.

Szabadka
Rákóczi Szövetség
Mátyás király
meséskönyv
elsős
Juhász zenekar

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.