Ugrás a tartalomra

Több százezren tüntettek a kormány ellen Rómában

2019.02.09
22:59
Forrás
index.hu
Jelentős, egyes források szerint akár kétszázezres tömeg gyűlt össze szombaton Rómában a szakszervezeti szövetségek felhívására a gazdasági növekedést elősegítő politikát követelve a kormánytól.

A tüntetésen a nyugdíjasokat és a diákokat képviselő szövetségek és az ellenzéki szociáldemokraták, a Demokrata Párt (PD) is részt vettek, a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tüntető "sárgamellényes" mozgalom olaszországi támogatói - akik az Európai Unióból való kilépést, az üzemanyag jövedéki adójának csökkentését, a bankok, a biztosítók és az autópálya-üzemeltetők államosítását akarják elérni - viszont az utolsó pillanatban lemondták az általuk meghirdetett tiltakozást.

A tüntetők, akik menetrendszerinti és 12 különvonattal, 1300 busszal és diszkont légitársaságok járataival utaztak a fővárosba, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedéseket és az adónyomás enyhítését követelve vonultak utcára.

A tüntetők a Giuseppe Conte vezette kormány által tervezett, havi 780 eurós alapjövedelem bevezetése ellen is tiltakoztak.
A szakszervezetek szerint az alapjövedelem eltántorítja a munkakereséstől az állástalanokat. A tüntetők bírálták a kormány által bejelentett beruházási terveket is, amelyek szerintük nem elég nagyratörőek, a nyugdíjreformról szóló tervek pedig korlátozottak.

A demonstrációt a legerősebb szakszervezeti föderáció, az 5,5 millió munkavállalót képviselő CGIL frissen újraválasztott titkára, Maurizio Landini vezette. A föderáció balszárnyához sorolt Landini szerint a beruházások tíz év alatt 30 százalékkal, összességében 100 milliárd euróval csökkentek Olaszországban.

A szombati volt a legjelentősebb szakszervezeti mozgósítás a 2014 végi, 2015 eleji óta, amikor is az akkor hivatalban lévő balközép kormány munkaügyi reformja ellen tiltakoztak.

Róma
tüntetés

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.