Ugrás a tartalomra

Szigorú óvintézkedések az afrikai sertéspestis megelőzése érdekében

2019.02.13
10:10
2019.02.13
18:00
Forrás
Pannon RTV
Európában harmadik éve okoz hatalmas gazdasági károkat az afrikai sertéspestis.

Romániában, a szerb határtól mintegy negyven kilométerre találtak fertőzött állományt, ezért a szerb kormány szigorú óvintézkedéseket vezetett be a kór terjedésének megakadályozása érdekében. A betegség ellen nem létezik gyógymód, a fertőzött állományt meg kell semmisíteni. Szerbiában még nem jelent meg a betegség.

Száz anyakocát tart a bajsai Szilágyi Róbert. Félzárt rendszerű tartásmódot alkalmaz, de ennek ellenére nem fél az afrikai sertéspestistől, mert minden óvintézkedést betart a gazdaságában.

Szilágyi Róbert, gazdálkodó, Bajsa: „Tartani természetesen tartunk tőle, de nincs olyan félelem, ami kilátástalan helyzethez vezetne szerintem, mert ha betartjuk ezeket a bizonyos preventív dolgokat, akkor nem lenne szabad, hogy komoly probléma történjen, mivel más hasonló betegségek is vannak, amelyek ilyen módon terjednek, és attól is sikeresen meg tudják a termelők védeni a farmokat.”

Az afrikai sertéspestist, szemben a hagyományos sertéspestissel, gyógyítani nem lehet és védőoltás sem létezik ellene. A termelők csakis a szigorú óvintézkedések betartásával gátolhatják meg a betegség megjelenését – mondják a szakemberek.

Tomik Nimród, tag, Topolya KT: „Ne engedjünk idegeneket egy-egy farmra, vagy valahogy körbe kell keríteni az ólakat, hogy vaddisznókkal ne tudjanak érintkezni a házi sertések, hiszen tudni kell azt, hogy a levegőben nem terjed az afrikai sertéspestis, hanem érintkezéssel tud csak terjedni. Gyakorlatilag a legnagyobb figyelmet a megelőzésre kell fordítanunk.”

Az afrikai sertéspestis hordozói a vaddisznók, amelyek nem ismernek országhatárokat, így könnyen behozhatják a vírust Szerbiába. A mezőgazdasági minisztérium elrendelte a vadásztársaságok közreműködését és Vajdaságban, elsősorban a bánáti vadászterepeken az állomány biológiai minimumra való kilövését.

Fenyvesi István, vadász, Szenttamás: „A vadászok örömére is fog ez menni, különösen azokon a helyeken, ahol a vaddisznó-állomány nagyobb károkat csinál. Ha ezt a határt elmozdították, hogy engedélyezik a vaddisznók további kilövését, természetesen ezt is szelekcióval kellene csinálni, hogy a vadkanokat és a süldőket kellene kilőni, és nem az anyakocákat, amelyek a malacokkal vannak, így rendbe hozható a vadállomány azokon a helyeken, ahol jobban elszaporodott a kelleténél.”

A kilőtt vaddisznók húsát a minisztériumi rendelet szerint kötelező ellenőriztetni, mert így lehet nyomon követni az esetleges fertőzés megjelenését a terepen.

afrikai sertéspestis

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.