Ugrás a tartalomra

Az ellenzéki pártok többsége bojkottálta a tartományi képviselőház ülését

2019.02.13
16:53
2019.02.13
20:34
Forrás
Pannon RTV
Egészségügyi fejlesztésekről és egy tudományos-kutatóközpont létesítéséről is döntést hoztak a képviselők a tartományi képviselőház mai ülésén.

A Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Modern Szerbia Pártja, az Új Párt, valamint az Alternatíva a Vajdaságért képviselőcsoport tagjai is bojkottálták a tartományi képviselőház ülését.

Goran Paunović, tartományi parlamenti képviselő, DP: „Szolidaritást vállalva a szerbiai polgárokkal, akik már hetek óta az utcákon tiltakoznak az intézmények tönkretétele és a demokrácia veszélyeztetése ellen, a DP-VHDP képviselői csoport nem vesz részt a tartományi parlament munkájában.”

Csonka Áron, a VMDK tartományi parlamenti képviselője szerint a hatalmi pártok ellehetetlenítik az ellenzéki képviselők munkáját: „Azt az egyetlen egy mechanizmust, amely a rendelkezésünkre állt, a képviselői órát az élő közvetítésben, amely során kérdéseket tehetünk fel a vajdasági kormánynak, azt az egy órát is ellehetetlenítették számunkra, hiszen a többség több, mint 80 kérdést adott be.”

A Szerb Radikális Párt úgy véli, a lakosok nem azért szavaztak rájuk, hogy ne vegyenek részt a munkában, ezért ők nem bojkottálták az ülést. Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt tartományi frakcióvezetője úgy véli, az ellenzéki pártok mostani lépésükkel valójában a polgárokat bojkottálják: „A polgárok azért fizetik őket, hogy dolgozzanak, ők pedig nem dolgoznak. Mindenkinek jogában áll meghatározni, hogy milyen módon fejezi ki a politikai nézeteit. Nekik is joguk van ahhoz, hogy ne vegyenek részt az ülésen. De úgy gondolom, a gyári munkás sem kap fizetést akkor, ha nem jelenik meg a munkahelyén és nem végzi a munkáját. Azt a képviselőt sem kellene kifizetni, aki nem jelenik meg az ülésen és nem végzi a munkáját.”

Az ülésen új egészségügyi eszközök beszerzéséről is döntöttek a képviselők.
Bagi Boján, a VMSZ tartományi képviselője elmondta, hogy Vajdaság 2019-ben 2 milliárd 500 millió dinárt fordít az egészségügyi intézmények fejlesztésére.  Hozzátette: „2017-ben minden intézmény, 35 intézmény van Vajdaságban, meg lett kérdezve milyen szükséglete van és meg lettek határozva a prioritások. Itt meg lesznek vásárolva a mágnesek, CT-k, ultrahangok, olyan felszerelések, amelyek nem csak újraélesztik a vajdasági egészségügyet, hanem valójában egy olyan injekciót ad, amelyből az egészségügy tud fejlődni.”

A nemzeti közösségek helyzetével kapcsolatos napirendi pontokról is tárgyaltak a képviselők.

Erdély Lenke, tartományi frakcióvezető, VMSZ: „A kisebbségi helyzetek javításáról és finanszírozásáról szóló rendelet értelmében pontosan értelmezve vannak a költségvetési eszközök felhasználási céljai, módjai, illetve az odaítélés eljárása. A rendelet azt is meghatározza, hogy melyek azok az egyesületek, szervezetek, gondolunk elsősorban a civil szervezetekre, kiknek van, illetve nincs joguk pályázni. Mindenféleképp az elosztás az egyes nemzeti kisebbségek létének százalékarányában történik.”

A nemzeti tanácsok pénzelését érintő rendeletben újdonság az, hogy a finanszírozás két részre van osztva, az egyik rész a nemzeti tanácsok működésére, a másik pedig a nemzeti tanácsok rendes tevékenységére fordítható – magyarázta Erdély Lenke.

tartományi képviselőház

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.