Ugrás a tartalomra

Őshonos növények visszatelepítését kezdték meg a Ludasi-tó környékén

2019.02.14
14:16
2019.02.15
18:31
Forrás
Pannon RTV
Az elszaporodott akácfák eltávolítása után a térségre jellemző fajokkal szeretnék beültetni a közel 2 hektáros partvidéket.

Az újratelepítést a Palics-Ludas Közvállalat végzi egy határon átnyúló IPA-projekt részeként. Megkezdődtek a munkálatok a Ludasi-tó partjánál. Eddig túlnyomó többségben akácfák voltak fellelhetők. A lombokat már eltakarították. Hamarosan gyökerestől is kiszedik a növényeket. Ezután a tájra jellemző őshonos fajjal telepítik be a területet.

Az özönfajok eltávolítása után a tervek szerint a part mentén orgonafával, jázminnal, csipkebogyó bokorral, tölgyfával, fehér és fekete nyárfával és hársfával szeretnék betelepíteni a területet. Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója szerint egyes lakosok a régi akácfákhoz érzelmileg kötődnek és nehezen válnak meg a növényektől.

„Megpróbáltunk a helyi lakosoknak számára is kedvező feltételeket biztosítani. Ugyanis velük sikerült megállapodni abban, hogy segítenek az özönfajok eltávolításában és nagy örömünkre nagyon sikeres az együttműködés. Több helyi lakos, aki ebben az utcában él részt vett a fák eltávolításában. A munkálatok természetesen még nem fejeződtek be. Valamint az is fontos, hogy a természetvédelmi intézettel megállapodtunk abban, hogy akiknek érzelmi kötődésük van egy-egy akár tájidegen fa esetében, mégis megpróbálunk pár fát itthagyni. Azt el lehet mondani, hogy igyekezni fogunk az őshonos fajok közül is olyan fákat illetve bokrokat ültetni, amik régen erre a tájra jellemzőek voltak” - mondta Dobó Márta.

A projekt részeként az őshonos fajok visszatelepítése mellett a térség gyógynövényeinek felkutatására és régi felhasználási módszereik megismerésére is nagy hangsúlyt fordítanak. Emellett egy látványkert kiépítésére és turistaösvény kialakítására is sor kerül.

Ludasi-tó
őshonos növények

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.