Ugrás a tartalomra

Az univerzum eredetére keresik a választ

2019.02.14
18:25
2023.11.02
09:07
Forrás
CNN
A világegyetem eredetére keresik a választ a NASA tudósai egy új űreszközzel - tudósít a CNN.

A SPHEREx névre keresztelt szondát 2023-ra tervezik elkészíteni, majd felbocsátani a világűrbe, amellyel a napjainkat meghatározó anyagok jelenlétét keresik a bolygók sokaságán a Tejútrendszerben. Az űreszköz infravöröshöz közeli sugárzásokat fog kibocsátani és fél évenkénti gyakorisággal fogja pásztázni a galaxisunk több 100 millió csillagát, adatokat gyűjtve a változásokról. Sikeres küldetés esetén még pontosabb térképet kaphatunk a rendszerünket körbeövező galaxisok kinézetéről és talán életkoráról is, jóllehet a szomszédos csillagrendszerekbe több milliárd év, mire a fény eljuthat.

NASA
univerzum

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.