Ugrás a tartalomra

A héten nincs tanítás az iskolákban

2019.02.18
14:17
2019.02.18
17:46
Forrás
Pannon RTV
Egyhetes szünet kezdődött ma a szerbiai és a vajdasági általános- és középiskolákban az influenza miatt. Az oktatás február 25-én folytatódik. Az óvodákat és a bölcsődéket nem érinti a kényszerszünet.

A vírus szövődményeibe eddig 29-en haltak meg országszerte, míg több mint 104 ezren fordultak orvoshoz influenza-szerű tünetekkel. Az oktatási szünettel a betegség továbbterjedését szeretnék megakadályozni az illetékesek.

A gyerekek többsége örül a szünetnek. A szülőknek viszont nehéz megoldani a kicsik felügyeletét. Gyurcsik Klára, Szabadka: „Én magam is tanügyi dolgozó vagyok, így aztán nekem is munkabeszüntetésem van kényszerből. A gyerekekkel leszek sokat, remélhetőleg.”

Mások bepótolják iskolai elmaradásaikat, vagy éppen többet sportolnak, barátkoznak. Pintér Anna, Palics: „Nem unatkoznak, barátkoznak a gyerekek, szóval nincs olyan nagy időveszteség. Egyedül a probléma a pótlás, a jegyek. De ezt megoldják a tanárok szerintem valahogy.”

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában minden eheti aktivitást elhalasztottak. Weiss Vesna, igazgató, Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka: „Úgy értettük, hogy nem kell járni az iskolába, és nálunk csak a titkárság dolgozik, a számvevőség, és a kisegítő személyzet is jelen van az iskolában mint ügyelet.”

Szabadkán egyébként nem hirdettek még influenzajárványt. A megbetegedések száma az iskolákban is eltérő volt eddig. A Széchenyi István Általános Iskolában a diákok mintegy 2 százaléka, azaz a 1100-ból 20 gyereknél jelentkeztek az influenza tünetei.

A szabadkai Đuro Salaj Általános Iskolában erre vonatkozó információkkal nem rendelkeznek, ott is az illetékesek tájékoztatását várják. Mimica Andrić, igazgató, Đuro Salaj Általános Iskola, Szabadka: „Arra számítok, hogy a tartományi oktatási titkárságtól megkapjuk az utasításokat, a miniszter ajánlása alapján, mindenképpen.”

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, hogy egyenlőre nincs ok arra, hogy hosszabb legyen a kényszerszünet. A héten pedig megszületik a pótlás módjáról szóló határozat. Nyilas Mihály, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár: „Mi azon leszünk, hogy ne szombatonként valósuljon meg ez a pótlás, hanem a hét közben. Erre van lehetőség a múltban is voltak megoldások és úgy érzem, hogy hasonló megoldás lesz most is.”

Az óvodákra és a bölcsődékre nem vonatkozik a szünet, a gyerekeket fogadják ezen a héten is.

influenza
iskolai szünet

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.