Ugrás a tartalomra

Jégtörő Mátyás Borest Bácskossuthfalván

2019.02.23
11:45
2019.02.23
19:09
Forrás
Pannon RTV
Megtelt a Török-ház Bácskossuthfalván. A faluban március 15-ig tekinthető meg a Hunyadi Mátyás híres budai könyvtárának kódexeit, a korvinákat ábrázoló kiállítás.

Jégtörő Mátyás Borest - A Corvinák elnevezéssel tartottak borkóstolóval egybekötött vacsorát Bácskossuthfalván, a Török-házban. Az esten Hunyadi Mátyás híres budai könyvtára kódexeit, a korvinákat ábrázoló kiállítás is nyílt.

Minőségi borok, finom falatok és Mátyás király korát megidéző reneszánsz hangulat. Az eseményre Egerből, Heves megyéből és Székesfehérvárról is érkeztek vendégek.

Deák Lajosné Zsuzsa, önkormányzati képviselő, Székesfehérvár: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a két város, a két település között olyan láthatatlan hidat építsünk, főként a fiatalság körében, amely a magyarság megerősítésére szolgál. Nagyon sok élő kapcsolat van mind az egyházak, mind a civil szervezeteken keresztül, nagyon fontos, hogy jelen legyünk egymás életében és segítsük egymást ezáltal is.”

Mátyás király köztudottan kedvelte a szerémi bort, amelyet külön törvényekkel is védett. A királyi minőségű bort próbálja visszahozni az asztalra három szerémi magyar borászat. A szerémi és a helyi vincellérek nedűiből is kóstolhattak a vendégek. A borokhoz illő vacsorát egri szakácsmester készítette.

Móricz Árpád, református lelkipásztor, borász: „A kulturált borfogyasztás arról szól, hogy mindig kultúresemény egy ilyen borkóstoló. A mai estet nevezetesen Mátyás király korvináinak szenteljük. Nagy öröm számunkra, hogy a korvinakiállítást megtudjuk most mutatni első ízben a faluban. A kiállítást  március 15-ig tekinthetik meg a faluban.”

Az est folyamán a Hunyadi Mátyás híres budai könyvtárában, a Bibliotheca Corvinianában őrzött, illetve onnan származó kódexekről Nagy Tibor történész tartott előadást.

Bácskossuthfalva

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.