Ugrás a tartalomra

Tűnjön el innen végre a tél, ropja a táncot aki csak él!

2019.02.23
16:40
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos télűzést tartottak Felsőhegyen.

A falu utcáin kántáló jelmezesek a régi szokásokhoz híven kiszebáb égetéssel, tuskóhúzással, lovaskocsis felvonulással, zenével és nagybőgőtemetéssel űzték a telet az egész faluból.

A mulatság hagyományos disznóöléssel és szalmán való pörköléssel kezdődött, majd a gyülekező farsangi csoport megkezdte télűző felvonulását. Ősz Szabó Imre, Felsőhegy: „Egy kiszebábot égettünk el, annak a hamvait összeszedtük egy kosárba vagy köcsögbe. Az utcát járva a nők, hölgyek, lányok megkenik az arcukat, hogy egészségesek legyenek, és főleg, ha várandósok, akkor egészséges gyerekük szülessen.”

A kántáló csoportot zenészek és lovasok kísérték a falu utcáin, a felvonulás végére többen is csatlakoztak a farsangi felvonuláshoz. A farsangi felvonulás a néphagyományokhoz híven nagybőgő temetéssel zárult, amikor is a helybeliek jelképesen eltemették a zenét a nagyböjt idejére.

A szervezők az esti órákban farsangi mulatságra várják a helyieket, ahol szintén kisebb alkalmi műsor keretében felidézik a télűző hagyományokat. Ősz Szabó Norbert, elnök, Önkéntes Központ, Felsőhegy: „A rendezvény folytatása a jótékonysági bál. Az Összefogással mulassunk és újítsunk! akció keretén belül a felsőhegyi Népdalbarátokkal fogott össze a helyi Önkéntes Központ. A célj, hogy a Művelődési Ház elkezdett felújításait befejezzük, és ehhez nagyon sokan járultak hozzá az idén is.”

Egy utolsó farsangi bállal végleg elbúcsúztatják a telet és a mulatságot a nagyböjt idejére, ugyanis a néphagyomány szerint a báloknak szünetelnie kell a faluban egészen húsvétig.

télűzés
farsang
Felsőhegy

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.