Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar társadalomtörténet a VM4K-ban

2019.02.28
22:17
2019.03.01
17:24
Forrás
Pannon RTV
Vékás János Útközben című szabadkai előadásának a vajdasági magyar társadalomtörténet állt a központjában. Az eseménynek a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ adott otthont.

Az ember ahogy idősödik egyre jobban kíváncsi arra, hogy a korábbi események mögött, amelyeknek részese volt milyen háttér húzódik - így kezdte Vékás János újságíró, bibliográfus, az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa előadását. Az egyik fő kérdése az volt, hogy mi volt a mozgatórugója a vajdasági magyarságot érintő történelmi eseményeknek a múlt század második felében. „Azért adtam az Útközben címet ennek a mai találkozónak, mert úgy érzem, hogy én most valahol a közepén vagyok. Még azért igényem van arra, hogy aktív dolgokkal is foglalkozzak, ugyanakkor pedig mindjobban érdekel a múlt, mindaz ami velünk történt, és próbálom valahogy szisztematizálni.”

Az előadás a vajdasági magyarságot, mint kisebbséget érintő, múlt századbeli fontosabb eseményekkel foglalkozott. Szabó Zsuzsanna, kulturális referens, VM4K: „Fontosnak tartottuk, hogy Vékás Jánost meghívjuk ide, a VM4K-ba, mivel rengeteget foglalkozott a vajdasági magyarokkal, több kutatása is szól erről.”

Vékás János Újvidéken született. Dolgozott az Újvidéki Rádióban és a Szenttamási Rádióban is dolgozott.

VM4K

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.