Ugrás a tartalomra

A szőlősgazdák még idén is viselik a tavalyi fagykár következményeit

2019.03.01
21:35
2019.03.02
17:53
Forrás
Pannon RTV
Még idén is viselik a tavalyi fagykár következményeit - mondják a vajdasági szőlősgazdák. Akad ám kifagyott tőke, helyükre kénytelenek újakat ültetni.

A tavaszi metszéskor pedig még az is kiderült, hogy minden tőke külön gondozást igényel.

Metszik a szőlőt a Temerinben. A 7 hektáros ültetvényen a Pannónia szőlőfajta főmetszését végzik. Kurilla Anna 16 éve gondozza a tőkéket. A termőszálak és csapok kiválasztását ránézésre elvégzi.

Kurilla Anna, szőlész, Temerin: „Itt nagyon kell figyelni arra, hogy melyik fagyott el, és ugye elég nagy a fagykár. A régieket elvágjuk, kivágjuk, hogy maradjanak az új, friss hajtások.”

Bár idén szépen átteleltek a növények, a korábbi fagykár nyomai mégis látszanak.

Az idei metszésnél főként a korábbi fagyok következményeit próbálják enyhíteni, a sok kifagyott tőkét pedig pótolni.

Dujmovics László, borász, Temerin: „Nagy, soha nem tapasztalt tarkaság keletkezett a szőlősünkben, feladatként a metszéskor, minden szőlőtőkéhez oda kell állni, külön-külön, megbeszélni a tőkével, hogy teveled akkor most mit is csináljak. Egyes tőkék nagyon szépen viselték a hideget, míg más tőkék, esetleg olyanok, akik nem készültek fel a télre tavaly, azoknál még a törzs kifagyás is jelen volt, és jelen van.”

A bortermelőnek a tetemes terméskiesés ellenére sikerült talpon maradnia. Mi több, a Mirna Bačka elnevezésű boruk a bécsi nemzetközi borversenyre benevezett 17.000 minta közül ezüstérmet kapott.

szőlész
borász
Temerin

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.