Ugrás a tartalomra

Divatba jöhet a mosható pelenka a vajdasági kismamák körében

2019.03.04
12:39
2019.03.04
19:43
Forrás
Pannon RTV
Egyre többen ugyanis ezt használják, mert úgy tartják, hogy az eldobható pelenkával szemben környezet- és pénztárcakímélő.

A kezdő szülők többsége eldobható pelenkát vásárol, de a környezettudatos szemlélet híveinek körében egyre inkább terjed a mosható pelenka használata. Dimić Szilvia már a kórházból hazatérve mosható pelenkát tett kisfiára, hogy elkerülje a pelenkakiütéseket

Dimić Szilvia, Zenta: „Nagyon-nagyon sok szemetet termel az eldobható pelenka. Ezt láttam én abban az időszakban, amikor a kórházban voltunk, illetve utána, amikor hazajöttünk, amíg leesett a köldöke, napi szinten több zacskó szemetet hoztunk ki, és azóta, amióta használjuk a mosható pelenkákat, azóta ez megszűnt.”

A mosható pelenkák mellett érvelők szerint a szülők még akkor is olcsóbban jönnek ki, ha a mosás költségeit beleszámolják a kiadásokba. Szerintük összesen átlagosan 10-15 ezer dinárt kell elkölteni a mosható pelenkára addig, amíg a gyerek szobatiszta nem lesz.

Szalma Emese, a Vajdasági mosimamik Facebook csoport alapítója, Oromhegyes: „Én elsősorban anyagi szempontokból tértem át, sokkal olcsóbban jön ki a mosható pelenka, másodsorban környezetvédelmi szempontokból, tehát a szemét az sokkal kevesebb, nekem ezek voltak a fő szempontok.”

Egy kisbabára havonta átlagosan 150-200 eldobható pelenkát használunk el, ami körülbelül 4000 dináros kiadást jelent. Ráadásul az eldobható pelusok 200-400 év alatt bomlanak el, ami komoly környezetszennyezést is jelent. Egy gyermek esetében egy tonna szemetet termelünk ily módon.

pelenka

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.