Ugrás a tartalomra

Ritkítások nélkül, hétköznapi menetrend szerint járnak a buszok Szabadkán

2019.03.05
10:20
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Már csak 15 sofőr van betegszabadságon. Közben még mindig folynak az egyeztetések a buszvezetők béremeléséről - mondták a Subotica-trans illetékesei.

A Utasszállító Közvállalatban hozzátették, azt a tíz új autóbuszt, amit a közeljövőben vásárolnak, akár már a nyár végén menetrendbe állíthatják.

A megszokott hétköznapi menetrend szerint járnak a buszok, ezt az utasok elégedetten nyugtázták. Rudity Katica időnként az 1/a járaton utazik, és egyedül a járművek tisztaságával nincs megelégedve: „Nagyon-nagyon piszkosak a buszok. Egyedül csak az, de emígy pontosak, nincs probléma velük. Csak tisztább legyen.”

Mojzes Nándor a Bajmok felé közlekedő buszra várt. Azt mondja, azon a vonalon viszonylag jó állapotú járművek mennek: „Tiszták, rendesek, a sofőrök is normálisan viselkednek, gondolom semmi kifogásom.”

Nagy szüksége van a Subotica-transnak a 10 új buszra, mert a meglévők átlagéletkora meghaladja a 15 évet. A járművek sokszor javításra, felújításra szorulnak. Az utasszállító közvállalat műhelyében rengeteg a munka. A flotta 92 járművéből 25 autóbusz 20 évnél is idősebb.

Az új buszokból kettő a városi, 8 pedig a peremvárosi járatokon megy majd. Fehér Opletán Zsolt, műszaki ügyvezető igazgató, Subotica-trans: „A városi busz az majd természetesen a mai igényeknek megfelelően alacsony padlós lesz, modern euro-6-os motorral, tehát dízel kipufogórészecskék filterével, és az AdBlue adalékkal, természetesen klímával ellátva, és mechanikus plató a mozgássérültek könnyebb mozgására.”

Ezek automata váltós járművek lennének. A peremvárosi vonalakra két tengelyes, de hosszabb, 59 ülőhelyes buszok beszerzését tervezik, szintén klímával, de mechanikus váltóval. Amennyiben a közbeszerzési pályázat már az első körben sikeresen zárul, a 10 vadonatúj autóbusz akár a nyár végén elkezdheti az utasok szállítását. A Subotica-trans illetékesei szerint azonban ez csak tűzoltás egyelőre, ugyanis ahhoz, hogy az utasszállítás zavartalanul működjön és a gépjárműpark teljesen felfrissülhessen, további 15 új autóbusz beszerzésére lenne szükség a közeljövőben.

A legfontosabb mindenképpen, hogy március 5-től rendeződött a helyzet a szabadkai tömegközlekedésben. Sikerült visszaállítani a hétköznapi menetrendet. Virág Szabolcs, elektronikus megfizettetési rendszer koordinátora, Subotica-trans: „Tervezett járattörlésekre reméljük, hogy a továbbiakban már nem kerül sor, azonban továbbra is 15 járművezetőnk van betegszabadságon. Az előrelátott béremelésekkel kapcsolatban csupán annyit tudunk közölni, hogy folytatódnak a tárgyalások a szakszervezet illetve a városvezetőség között.”

A Maksim Gorkij és a Radić Fivérek utcák kereszteződésének tervezett felújítása és kibővítése rendkívül fontos a tömegközlekedés szempontjából. Milan Vasović, közlekedési ügyvezető igazgató, Subotica-trans: „Egy nem régi számlálás kimutatta, hogy itt 24 óra alatt több mint 400 autóbusz halad át. Tehát a jövőben nem lesz majd hosszas veszteglés azon járművek miatt, amelyek a balra fordulásra várnak és remélem, hogy a villanyrendőröket úgy állítják be, hogy felgyorsul majd az áthaladás a kereszteződésben.”

A munkálatok megkezdésével azonban a legtöbb buszjárat útvonala ideiglenesen módosulni fog.

Szabadka
autóbusz
menetrend
Subotica-trans

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.