Ugrás a tartalomra

Közösségépítő foglalkozások Törökbecsén

2019.03.09
20:32
2019.03.10
19:12
Forrás
Pannon RTV
Közösségépítő foglalkozásokat tartott a hétvégén Törökbecsén a Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány és helyi civil egyesületek. Az alapítvány első alkalommal járt a Délvidéken.

Az eseményre érkeztek Magyarországról, Kárpátaljáról, Felvidékről, azzal a céllal, hogy felvázolják a magyarságot érintő időszerű gondokat. A foglalkozásokon elhangzott, az anyanyelven való továbbtanulás céljából a fiatalok többsége elhagyja otthonát. Szabó Karolina helyi résztvevő elmondta: „Itt nagyon kevés egyetem van magyarul és inkább elmegyünk Magyarországra, Szegedre, vagy valamilyen közelebbi helyre, csak azért, hogy magyarul tanulhassunk, az anyanyelvünkön.”

A magyarországi székhelyű alapítvány azzal büszkélkedhet, hogy egyre több és több fiatal kapcsolódik be értékmentő programjába. Gerő Péter az ukrajnai Beregszászból érkezett: „A megoldást a közös összefogásban és egyre több ilyen programban látom, hogy szükségünk van rá nekünk, külhonban élő magyaroknak.”

Az alapítvány fő célja a Kárpát-medencei magyar értékek feltárása, őrzése, erősítése. A küldetés sikeressége érdekében projektet dolgozott ki. Tarnai Tamás alapító kiemelte: „Erre egy olyan közösségépítő tevékenységet kezdett el, amelyet Őrzők Szövetségének hív, és amelynek a keretében olyan egyéneket próbál maga köré gyűjteni, akik a nagycsaládos modellben, az értékek megőrzésében, a gyermekek magyar identitásának a megőrzésében érdekeltek.”

Törökbecse gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A közép-bánsági település műemlékeinek üzenetét az utókornak is továbbítani kell – emelte ki Báló Tibor, a Rákóczi Szövetség törökbecsei szervezetének vezetője. Hozzáfűzte: „Olyan értékek vannak, amiért ki kell közösen állni, tehát az egész Kárpát- medencei magyar közösségnek, hogy ezeket az értékeket óvjuk, megőrizzük, és tudatosítsuk az egész közösséggel, hogy ezek igenis vannak és hogy itt Törökbecsén igenis ezeket meg kell óvni, meg kell őrizni.”

A közösségi találkozó résztvevői történelmi körutat tettek.

Törökbecse
Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.