Ugrás a tartalomra

Félidőnél a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös projektje

2019.02.20
08:20
2019.03.11
08:49
Forrás
Pannon RTV
Félidejéhez ért a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című közös projektje.

A projekt az Interreg–IPA CBC Magyarország–Szerbia program keretében valósul meg. A két intézmény illetékesei a zentai Városházán sajtótájékoztató keretében számoltak be a projekt eddigi eredményeiről, majd a zentai Alkotóházban bemutatták A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19–20. század fordulóján című kiadványt is.

Az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című projekt, amelynek fő feladata, hogy felkutassa és bemutassa a Dél-Alföld eddig nem megfelelő mértékben dokumentált ipari és agrártörténeti értékeit, 2018 márciusában indult el, emelte ki Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója. Hozzátette, a tavalyi év végén Zentán, Szabadkán és Szegeden is befejeződött a tervezett levéltári kutatás, majd elkészült a kutatás eredményeit felölelő cégadatbázis, amely a bácskai Tisza mente településein – Adán, Adorjánon, Magyarkanizsán, Martonoson, Moholon és Zentán – működő, a szabadkai királyi törvényszék által, valamint a Szegeden és vonzáskörzetéhez tartozó településeken – Hódmezővásárhelyen, Horgoson és Ópusztaszeren – működő, a szegedi királyi törvényszék által vezetett cégjegyzékbe 1876 és 1920 között bejegyzett cégek adatait tartalmazza. Kifejtette, a projekt keretében megjelent az első tanulmánygyűjtemény is, amely a régió agrár- és ipartörténeti múltját mutatja be, célja pedig az, hogy a muzeális értékek és a történeti értékű dokumentumok felhasználásával egységes, komplex képet nyújtson a 19–20. század paraszti, mezőgazdasági társadalmáról. Kitért arra is, hogy mindemellett sikeresen lezajlott az Elfelejtett múlt – Az ipari és mezőgazdasági termelés gyökerei című, középiskolás diákok számára kiírt helytörténeti pályázat, és a beérkezett pályamunkák közül a zsűri által legjobbnak ítélt tanulmányok az említett kötetbe is bekerültek. A levéltár igazgatója örömének adott hangot annak kapcsán, hogy elindult a projekt Facebook-oldala, illetve elkészült a www.ipalives.com címen elérhető weboldala, amely folyamatosan naprakész információkkal szolgál az érdeklődők számára.

Ópusztaszeren a projekt keretében megvalósuló építkezések megkezdése előtt lezajlott régészeti feltárás során jelentős régészeti lelet került elő, amelyet a szegedi Móra Ferenc Múzeum szakemberei további feldolgozás céljából elszállítottak a helyszínről, hangsúlyozta Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója, aki elmondta, a végéhez közeledik az általa vezetett intézmény gyűjteményébe tartozó mezőgazdasági gépek felújítása, valamint megkezdődött a mezőgazdasági gépek bemutatására szolgáló épület kialakítása, amely terveik szerint március végén vagy április elején fejeződik be, majd hozzátette, emellett az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című projekt keretében számos egyéb aktivitást is terveznek a következő hónapok során.

A sajtótájékoztatót követően a zentai Alkotóházban bemutatták a projekt keretében megjelent A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19–20. század fordulóján című kiadványt, amellyel a lehető legközérthetőbb stílusban szerették volna megszólítani az olvasókat, ilyen módon kísérelve meg bevezetni őket a közgyűjtemények igen izgalmas világába. A könyvbemutatón a kötet szerzőivel, Gál Lászlóval, Molnár Tiborral, Rotár Krisztinával, Szenti Csillával, Tóth Antallal és Vincze Gáborral Szűgyi Ferenc levéltáros beszélgetett.

Zenta
IPA

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.