Ugrás a tartalomra

Külföldre is szállít majd vajdasági mézet a Tisamed

2019.03.12
15:38
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Hivatalosan is átadták a magyarkanizsai Tisacoop Kft.-hez tartozó Tisamed új mézfeldolgozó és csomagolóüzemét.

A Prosperitati Alapítvány által támogatott Tisamed integrátorként vesz részt a gazdaságfejlesztési programban. Az új üzem megnyitásával a Tisamed 20 új munkást alkalmazhat, és eddig csaknem 200 integrátori szerződést írt alá méhészekkel.

Az integrátori szerződésekkel a termelők biztos áron és időben adhatják el a megtermelt mézet - hangzott el a megnyitón. Az üzem ezer tonnás kapacitással rendelkezik, és a feldolgozás után a szerbiai értékesítés mellett külföldre is szállítanak majd vajdasági mézet. Körmöci Károly, igazgatóhelyettes, Tisacoop Kft., Magyarkanizsa: „A teljes beruházás, amely 2017-ben kezdődött, meghaladta a 3 millió eurót. A beruházás keretén belül elmondhatom, hogy több mint 2000 négyzetméterrel bővült a jelenlegi raktárkapacitásunk, ez palettaszám szempontjából meghaladja a 3000 raklapnyi helyet, tehát egy bő logisztikai háttérrel, illetve kapacitásnöveléssel tudtunk ezáltal büszkélkedni.”

Magyarkanizsán és környékén mintegy 65 méhészt tartanak nyilván, ami 2000-2200 méhcsaládot jelent. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, Magyarkanizsa vonatkozásában négy nagymértékű beruházás történt az elmúlt időszakban. Hozzátette, a Tisamed által a méhészeknek biztosítva lesz a jövő: „Arra kellett rájönünk, azt láttuk folyamatosan, hogy több száz olyan gazdálkodó van, aki egyéb más mezőgazdasági tevékenység mellett méhészettel is foglalkozik. Ezeknek a méhészeknek a felkarolása, a tudásbeli erősítése, a piacra jutásuk lehetőségének az erősítése az, ami ezen a ma átadásra kerülő beruházáson keresztül meg fog valósulni.”

A hivatalos átadón részt vett Nagy István magyar agrárminiszter is. Beszédében elmondta, hogy korszakváltásnak tekinti azt, ami az elmúlt három évben megvalósult Vajdaságban: „Az a cél, amit kitűztünk, nagyon szépen megvalósult, és olyan hatásai vannak, amelyek kifejezetten a jövőbe mutatnak, és kifejezetten példaként szolgálhatnak, hiszen akárcsak ez a mézüzem, amit itt át tudunk adni, nem csak maga mint mézüzem számít, hanem az az integrációs tevékenység, amely majd 200 méhészt össze tud fogni, amely a gazdaságot tudja fejleszteni, hiszen 200 családnak megélhetést tud biztosítani, a megmaradást tudja biztosítani ezen a téren.”

A hivatalos megnyitón számos tartományi és önkormányzati tisztségviselő is jelen volt.

Magyarkanizsa
Tisacoop
Tisamed
mézfeldolgozó
Pásztor István
Prosperitati Alapítvány

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.