Ugrás a tartalomra

Napelemes világítótesteket szereltek fel Újvidék 48 pontján

2019.03.13
12:57
2019.03.13
20:10
Forrás
Pannon RTV
A 100 lámpa kihelyezését egy határon átívelő IPA-programnak köszönhetően valósították meg. Újvidék két horvát településsel valósította meg a programot.

A gyermekkórház mögött levő Futaki parkban négy új világítóoszlopot szereltek fel. A napelemes panelek azonnal feltűntek a sétálóknak.

Mirjana Matijević, Újvidék: „Nem tudom pontosan, mire használják ezeket, de ha a park megvilágítását szolgálják, akkor nagyon jó kezdeményezés.”

Újvidéken 24 autóbusz-állomás és ugyanennyi játszótér kapott új megvilágítást.
Marija Jankulovski, Újvidék: „Nagy szükség van erre, főként az ilyen helyeken, hogy a gyerekek esténként is játszhassanak. Minden, ami megvilágításra szorul, fel kell szerelni lámpákkal. Az utcák is sok helyen, de a parkok végképp sötétek. Mindezt meg kell világítani, így csökkenni fog az erőszak és a bűnözés.”

Rade Blanuša négyhavonta látogat haza Újvidékre, ugyanis Svédországban él és dolgozik. Meglepődve nyugtázta, hogy végre Szerbiában is alkalmazzák azt a technikát, amelyet külföldön már több éve használnak: „Szerintem ez jelenti a jövőt, ami az energiaforrást illeti. Megszűnnek a gondjaink, amennyiben szélerőműveket és napelemes energiaforrásokat alkalmazunk.”

Az Újrahasznosítható napenergia elnevezésű IPA-projekt keretében Újvidék 497 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kapott, amit a városi vezetés további 76 ezer dinárral egészített ki.

Zorica Ninić Stupar, projektvezető: „A projekt célja a környezetvédelem népszerűsítése, a megújuló energiaforrások széles körű bemutatása, az energiafelhasználás költséghatékonyságának ismertetése által.”

A projekt keretében létrehozták a városi közvilágítás adatbázisát is, amelybe 32 ezer villanyoszlopot vezettek be. A korszerű információs rendszer célja, hogy a polgárok által tett bejelentések alapján azonnal elháríthassák a meghibásodásokat.

Újvidék
napelemes

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.