Ugrás a tartalomra

Az Európa Kollégiumban hangversennyel emlékeztek meg a szabadságharcról

2019.03.14
08:25
2020.03.14
17:48
Forrás
Pannon RTV
A Szegedi Tudományegyetem zeneakadémistáinak hangversenyével emlékeztek meg tegnap este Újvidéken az 1848/49-es szabadságharcról az Európa Kollégiumban.

Az Európa Kollégium vezetője kiemelte, a diákoknak szeretnék átadni történelmi örökségünket, a hazaszeretet eszméjét, a hagyományápolást, az anyanyelvünk ápolását. Az ő feladatuk pedig az, hogy ezt tovább vigyék.

A hangversenyen egyebek mellett Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán szerzeményei is felcsendültek.
Milisavljević Laura, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatója: „Magyar előadóktól kerestünk darabokat és ezeket fogjuk főként előadni, viszont szerepelnek olyan darabok is a műsorban, amelyek inspirálták a magyar szerzőket.”
Szamosközi Péter, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatója: „Ritka lehetőség, hogy több emberrel dolgozhat együtt az ember, hiszen a kamarazene esetében általában egy társsal dolgozik együtt egy éven keresztül, úgyhogy hirtelen 2-3 kamaraprodukció az szokatlan, de szerintem élvezetes.”

A szegedi fiatalok a koncerttel a múltbéli idők hangulatát szerették volna felidézni a kollégisták számára. Szilágyi Zita, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatója: „Nagyon fontos az, hogy ne csak a pátosz, hanem az emberi oldal is meglegyen minden ilyen fajta megemlékezésen. Úgy érzem, hogy erre a zene és ezek a dalok, illetve darabok a lehető legjobb terepet adják, hogy egy kicsit közelebbi, emberibb oldalról lássuk ezt az egész eseménysorozatot.”

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója szerint az intézmény kiváltságos helyzetben van, mivel a fellépők és a közönség oldalán is fiatalok ünnepelhettek együtt. „A mi feladatunk az, hogy átadjuk nekik a történelmi örökségünket, az ő feladatuk pedig az, hogy ezt tovább vigyék. Nemcsak a történelmi örökségünket, hanem a hazaszeretet eszméjét, a hagyományápolást, az anyanyelvünk ápolását. Tulajdonképpen ennek a rendezvénynek is ez az üzenete.”

Az intézmény igazgatója szerint a szegedi zeneakadémisták vendégszereplése arra is jó alkalomnak bizonyult, hogy a fiatalok kölcsönösen ismerkedjenek, barátkozzanak, illetve kapcsolatokat alakítsanak ki egymással.

Újvidék
hangverseny
szabadságharc
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.