Ugrás a tartalomra

In memoriam gróf Batthyány Lajos – Megemlékezés Zentán

2019.03.15
14:35
2019.03.15
19:05
Forrás
Pannon RTV
A zentai Városháza oszlopcsarnokában In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést az első felelős magyar kormány miniszterelnöke tiszteletére.

A eseményen a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozatának diákjai adtak alkalmi műsort a mártírhalált halt miniszterelnök emlékére.

Makrinov Alexandro, tanuló, Stevan Sremac Á.I., Thurzó Lajos k.t., Zenta: „Számomra ez nagyon sokat jelent, mivel magyar vagyok, és szeretnék erre a március 15-ére úgy emlékezni, hogy én is részt vettem, és megünnepeltem a március 15-ét.”

Pék Domonkos Ibolya történelmi összefoglalójában a „népek tavaszának” magyar reménységeit megvalósítani igyekvő miniszterelnökre emlékezett.

Pék Domonkos Ibolya, tanár, Stevan Sremac Á.I., Thurzó Lajos k.t., Zenta: „A bécsi forradalom szikrája lángba borította az országot, így a pesti forradalom hírére a Habsburg birodalom engedett, elfogadta a magyar országgyűlés követelményeit, és miniszterelnökké gróf Batthyány Lajost jelölte.”

A megemlékezés alkalmával Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét, amellyel a világ magyarságát köszöntötte nemzeti ünnepünk alkalmából.

Rusz Radován, konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „Amikor a forradalomra és a szabadságharcra emlékezünk, olyan férfiakat és nőket látunk magunk előtt, akik azzal mutattak példát Európának, hogy számukra a hazájuk volt az első, és közös otthonuk szabadságáért a rájuk törő túlerővel is bátran szembeszálltak.”

Az ünnepi megemlékezést Batthyány Lajos gróf emléktáblájának megkoszorúzásával zárták a jelenlévők.

Zenta
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.