Ugrás a tartalomra

Amikor mindenki tordai...

2019.03.17
13:25
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
Nemzeti ünnepünk jegyében rendezték meg a három Kárpát-medencei Torda találkozóját.

Telt ház előtt, színvonalas műsor mellett tartották meg a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torda műkedvelőinek találkozóját. A Tordai Est a Tordai Művelődési Napok egyik legfontosabb rendezvénye.

A Három Torda találkozója az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra való emlékezés jegyében zajlott. Megkoszorúzták a kopjafát, a közös művelődési műsor is a nemzeti ünnepről és a Kárpát-medencei magyarság összetartozásáról szólt. Dobai János, tanácselnök, Torda HK: „A távolság nem akadályoz meg bennünket abban, hogy együttműködjünk, egymással tapasztalatot cseréljünk. Évente több alkalommal találkozunk Bihartordán és Aranyostordán is. A legfelemelőbb ünnep az, amikor három Torda itt van együtt.”

A kapcsolat több mint másfél évtizeddel ezelőtt a vajdasági Torda és a magyarországi Bihartorda között alakult ki. Csatlakozott hozzájuk az erdélyi Aranyostorda is. Fegyverné Gyarmati Éva, nyugalmazott iskolaigazgató, Bihartorda, Magyarország: „Nem csak a nevek kötik össze a településeket, hanem az is, hogy értjük egymás nyelvét. Ugyanezt a kultúrát szeretjük és őrizzük, tiszteljük. S elmondhatom, hogy nálunk az után kezdett újra feléledni a népi tánc hagyománya, hogy láttuk, hogy a határainkon kívül, Torontáltordán és Aranyostordán milyen szeretettel és lelkesedéssel táncolnak a fiatalok.”

Az ünnepi műsor kezdetén Szegedi Piroska, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja felolvasta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének a határon túli magyaroknak küldött levelét. „Nagyon örülünk, hogy a határon túli magyarok ilyen összefogással, ilyen szép műsorokat tudnak nekünk prezentálni. És örülök, hogy itt lehetek. Egyben fölhívnám a figyelmet arra, hogy május 26-án olyan részvételre számítunk, az európai parlamenti választásokkor, ami az ezt megelőző választásokkor is volt. Tehát a határon túli magyarokra is számítunk az európai parlamenti választásokkor.”

Tordának ma nyolcszáz lakosa van. A fogyás ellenére mégis száz fiatal néptáncosuk van. A helybeliek pedig mindig nagy szeretettel várják a fellépéseiket. Sötét Verona, Torda: „Kell nagyon a szórakozás. Ez hiányzik a népnek, a szórakozás, a zene, ez össze fogja tartani a magyarságot, mert ha ez elmegy, a magyar nóta – tovább magyar nép nem lesz.”

A rendezvény egyben az elszármazottak találkozója is. Juhász Antal, Szabadka: „Hazajövök. Szabadkán vagyok otthon. Ide jövök haza. Rokonság már nincsen. A  jó szomszédok nagyon szívesen látnak mindig bennünket.”

Volt süteményverseny is a rendezvény keretében. A vendégek ellátogattak Belgrádba, vasárnap pedig megtekintették a dr. Berényi János Emlékházat.

Torda
Kárpát-medencei Torda találkozó

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.