Ugrás a tartalomra

A Bukovinai székelyek Bácskában című kiállítás Hertelendyfalván

2019.03.28
10:14
2019.03.28
17:44
Forrás
Pannon RTV
A Bukovinai székelyek Bácskában című kiállítást az al-dunai székelyek is megtekinthetik. A Szabadkai Városi Múzeumban tavaly bemutatott kiállítás körútja folyamán Hertelendyfalvára érkezett.

A második világháború alatt 1941 tavaszán költöztették a székelyeket Bukovinából Bácska különböző falvaiba. 44 októberéig lakhattak ideiglenesnek bizonyult helyükön, mert az új, partizán hatalom megjelenésével nagy gyorsasággal Magyarországra kellett menekülniük. Az ő sorsukat mutatja be a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben felállított kiállítás.

Papp Árpád, néprajzkutató, Szabadkai Városi Múzeum: „Azzal, hogy Hertelendyfalván, tehát az al-dunai székelyek egyik településén is bemutatásra kerül, ezzel mindenféleképpen hangsúlyozzuk azt a tényt, hogy mindannyian valóban testvérek vagyunk. Főképp akkor, mikor az al-dunai székelyek és a bácskai bukovinai székelyek testvérségéről és összetartozásáról beszélünk.”

A kiállításon megjelent érdeklődők figyelmesen tekintették meg a rokonok bácskai életéből bemutatott képeket. Kemény Anna a művelődési egyesületben régebben a kézimunkacsoport vezetője volt.

Kemény Anna, Hertelendyfalva: Nagyon meglepődtem ezeken a képeken, mert valóban a viselet nagyon visszavágott. Az édesanyámnak és nagyanyámnak ezek a viseletek még megvoltak. A felső lájbiját még én is használtam, amíg bírtam.”

A kiállítás április első hetében is várja még az érdeklődőket.

Papp Árpád
Hertelendyfalva
bukovinai székelyek

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.