Ugrás a tartalomra

134 éve ezen a napon született Kosztolányi Dezső

2019.03.29
07:49
2019.03.29
12:18
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán kétnapos rendezvénysorozattal tisztelegnek az író, költő, műfordító emléke előtt.

Folytatódik a 26. Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Szabadkán. Délelőtt 10-kor konferencia vette kezdetét a Városi Könyvtár olvasótermében, ahol előadást tartott Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, Kovács Ida a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa és Urbán László, irodalomtörténész. Az értekezés résztvevői az előadások után megkoszorúzzák a szabadkai születésű költő mellszobrát a Svetozar Marković Gimnázium előtt.

Mihályi Katalin, a szervezőbizottság tagja elmondta, hogy a 134 éve született költő hagyatéka a mai napig fontos és követendő példa maradt nemcsak a kortárs irodalmi generáció, de a fiatalok számára is: „A születésnapon kerül sor a tudományos tanácskozásra, ez a 90-es évek legeleje óta így van. Varga Lakatos Gizelláék honosították meg a Kosztolányi Napokat, és a legnehezebb években, a 90-es évek legelején is mindig megtartották. Mindig rangos előadókat hívtak és még mindig tudnak újat mondani az előadók Kosztolányiról.”

Kosztolányi Dezső
Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.