Ugrás a tartalomra

Naponta ég a tarló Észak-Bácskában

2019.03.30
10:04
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Egész évben tilos a tűzgyújtás a szabadban. A növényi hulladékok égetése nyílt területen pedig szigorúan tiltott. A meggyulladt aljnövényzet életveszélyes.

A tiltás ellenére mégis nap mint nap terepre riasztják a tűzoltókat Észak-Bácskában. Az illetékesek legtöbbször szándékosságra gyanakodnak. A héten is történt tűzeset a térségben.

Lángra kapott a falu széle Cserepesnél. Egy fehér furgon alig jutott át a sűrű, gomolygó füstön. Még a tavalyi kiszáradt fű égett az országút mentén. A helyiek lapáttal estek neki a tűznek, míg a tűzoltók ki nem érkeztek. Az úton balesetveszélyes volt a közlekedés.

A tűzoltók gyorsan megérkeztek és megfékezték a lángokat.

A helyieknek is köszönhető, hogy nem terjedt szét a tűz. Banjanin Dušan azonnal a helyszínre sietett: „A szomszédasszony szólt, hogy lent a legelőn, a tónál ég a fű. Kisiettem, megláttam, magamhoz ragadtam a lapátot, és jöttem, hátha tudok tenni valamit. Ez történt.”

Ivančević Nikola mezőőr is rögtön a helyszínre igyekezett: „Sűrű füstre figyeltem fel, kijöttem a helyszínre, láttam, hogy ég a száraz fű. Idén nagyon sokszor lángra kap, mert száraz a tavasz, nincs eső. Tehát esetleg az emberi tényező lehet mindennek az okozója. Lehet egy csikk, amit kidobtak az autóból és felgyújtotta a füvet. Pillanatnyilag a tettest nem ismerjük. Értesítettük a krivajai tűzoltó egyesületet, amely kijött a színhelyre és eloltotta a tüzet. Lapátokkal kijöttek a helyiek is. Segítségükkel mindezt megfékeztük, hogy ne legyen nagyobb kár és nagyobb tűz.”

A tűzoltók beavatkozásának köszönhető a tűz gyors, hatékony és teljes megfékezése. Mike Tivadar, parancsnok, Önkéntes Tűzoltó Testület, Krivaja: „Már egy pár éve együtt dolgozunk a kollégákkal, mi önkéntesek vagyunk, kaptuk a jelentést, pár perc alatt kiértünk, elég gyors beavatkozás volt, jó volt a munka, meg vagyok elégedve, gratulálok a fiúknak, alaposan el lett oltva.”

Nagy a szárazság, és a tavalyi füvet sem nyírták le, ami könnyen lángra kapott – mondják a környékbeliek. Ezalkalommal nem történt tragédia. Az eset még csütörtökön történt, de hasonló bárhol, bármikor előfordulhat.

A krivajai testület szorosan együttműködik a bácskossuthfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel. 

A faluban rekordszámú beavatkozás volt márciusban. Gyakran lángra kap a nád, az út menti száraz fű, a tarló vagy a szeméttelep. Az okozóra sokszor nem derül fény, de legtöbbször szándékos tűzgyújtásról vagy figyelmetlenségről van szó. A tettest nehéz rajtakapni, elkapni. Ha tűz keletkezik azonnal hívjuk a tűzoltókat – figyelmeztet Nagy Simon, a szervezet elnöke: „Ha a tűzoltók késve érkeznek, vagy már annyira elharapódzott a helyzet, akkor sokkal nagyobb a kár. Hívjuk a tűzoltókat, nem gond, ha hiába mennek ki.”

A nádasokban rengeteg állat esik áldozatul tűz esetén. Most van a költés időszaka a madaraknál és azok nem hagyják el a fészküket, így hatalmas lehet a kár.

moravica
Cserepes
tűz
tűzoltó

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.