Ugrás a tartalomra

Csaknem 70 fiatal népzenész mutatkozott be az idei KNV-n

2019.03.30
14:00
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
A 30. Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét pénteken tartották meg Temerinben. Az eseményt ezúttal is a helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezte.

Izgatottan várták a versenyre érkező fiatalok, hogy végre bemutathassák tehetségüket. Hadik Anett, Ada: „Az éneklést nagyon szeretem és a népzenét. Citerázok is és ez az egész megfog. Nincs is rá szó, hogy miért maradtam benne.”

Sokan már gyermekkoruk óta táncolnak vagy énekelnek. Bognár Ádám, Magyarkanizsa: „Ad egy értéket a mai embereknek, a mai gyerekeknek, nekünk. Emellett a mozgás is fontos.”

A vetélkedőre Vajdaság csaknem minden területéről érkeztek diákok. Dudás Kata, Topolya: „Már harmadszor veszek részt ezen a versenyen és nagyon szeretek ide járni. Sőt, nem is érzem a versenyhangulatot, hanem mint egy nagy család, vagy egy nagy baráti kör, olyannak érzem, mintha csak összeülnénk.”

A fiatalok összesen 26 versenyszámot mutattak be. A produkciókat háromtagú zsűri értékelte. Kelemen Zsolt, népzenész, zsűritag: „Szakmailag, ha nézzük, akkor a dallamok válogatása és a tisztán muzsikálás a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe veszünk.”

A fiatalok a vetélkedőn amellett, hogy megmérettetik magukat, szakemberektől kapnak hasznos tanácsokat. Szabó Gabriella, szervező: „Egyharmaduk önállóan készül a rendezvényre, tehát itt már a középiskolások önmagukat hozzák. Ők már tudják, hogy milyen szempontok szerint kell dolgozniuk, hol kell kutatniuk, hol találják meg azt az anyagot, ami érdekli őket. Annál inkább érdekes ez a vetélkedő, mert a zsűri ezeket a szárnypróbálgatásokat segíti.”

A versenyszámokat követően Sőregi Anna és a Bajkó Zenekar lépett fel.

Középiskolások Népművészeti Vetélkedője
Temerin
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.