Ugrás a tartalomra

Átadták Zentán a Gimnázium új épületszárnyát

2019.04.03
15:50
2020.03.13
17:10
Forrás
Pannon RTV
Az épület ebédlővel, kis teakonyhával, 6 tanteremmel, mosdókkal, mozgássérült feljáróval bővült. Három iskola működik benne, mintegy ezer diák és 200 tanár dolgozhat korszerű körülmények között.

A Zentai Gimnázium épületében az oktatás magyar és szerb nyelven folyik. A korszerűsítés a tanároknak és a diákoknak is jobb körülményeket biztosít. Mija Vlah, 3. osztályos tanuló, Zentai Gimnázium: „Másmilyen, mint korábban, mivel két évig a felújítás előtt is a gimnáziumba jártam, és elmondhatom, hogy tetszik, mert új, mert be lett meszelve, sokkal tisztább, mint korábban, új televíziók, laptopok vannak.”

Kovács Dorina, 3. osztályos tanuló, Zentai Gimnázium: „Akkor, amikor elhagytuk az iskolát, kicsit szomorkodtunk, hogy el kell hagynunk egy egész évre, de amikor visszajöttünk, nagyon-nagyon megörültünk, és mintha egy teljesen más helyre jöttünk volna vissza. A felszerelés is teljesen új volt, a tantermek, a folyosók is mind máshogy néztek ki. Persze kellett egy kis idő, mire beleszoktunk, visszaszoktunk, és megszoktuk az új körülményeket, de nagyon-nagyon jó.”

Az épületen párhuzamosan két munka is folyt. A szerb állam támogatásából a felújítási, míg a magyar kormány támogatásával az új szárny építési munkálatai zajlottak. Ujházi Éva, igazgató, Zentai Gimnázium: „Most, hogy megtörtént ez a hozzáépítés, megkaptuk ezt a hat új termet, tulajdonképpen minden középiskola két új termet kapott, amit már csak az az egy középiskola használ, így tehermentesítették a meglévő épületnek a termeit is, meg ugye, használni tudjuk.”

Zenta község önkormányzata mindent megtesz az oktatás korszerűsítése érdekében, de ehhez gyakran kevésnek bizonyul a saját ereje, ilyenkor jól jön a támogatás és a segítség – emelte ki az átadóünnepségen Czegledi Rudolf, Zenta VMSZ-es polgármestere: „Úgy érezzük, hogy ez egy szükséges és nagyon fontos lépés volt, hogy a 143 éves zentai középiskolai oktatás megmaradjon, és tovább tudjon fejlődni, és hogy ez a fejlődés ennél erőteljesebb legyen a jövőben.”

Az új épületszárny átadásán Potápi Árpád János Magyarország nemzetpolitikáért felelős fideszes államtitkára, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közösen vágták át a szalagot.

Mindannyiunk hosszútávú közös feladata, hogy jobbá tegyük az oktatási rendszerünket, ami nemcsak az iskolákra vonatkozik, hanem a felnövekvő generációk gondoskodására is – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke: „Azt gondolom, hogy sok tekintetben ez a zentai középiskolai központ példaértékű lehet. Itt három önálló középiskola működik egy fedél alatt. Azt látom, hogy évekre visszamenőleg a vezetők között semmiféle súrlódás nincsen, közösen megosztva a feladatokat és felelősséggel irányítják ezt a közel 6000 négyzetméternyi iskolát, ahol rengeteg feladat meg gond van.”

A Zentai Gimnázium új épületszárnya a magyar és a szerb kormány támogatásának köszönhetően épült fel, és ez a beruházás ékes példája annak, hogyan tud a két ország közösen munkálkodni a térség felemelkedése érdekében - emelte ki Potápi Árpád János Magyarország nemzetpolitikáért felelős fideszes államtitkára: „Örülünk ennek a bővítésnek, örülünk annak, hogy a gyerekeknek még mindig közel a 85 százaléka magyar nemzetiségű, tehát a magyar oktatási rendszernek ez egy erős bástyája ez az intézmény, illetve ez az új épület is, és hát reméljük, hogy az a 330 millió forint, amit a szakképzésbe, akár pedig az új épületnek a megépítésébe tett bele a kormány, illetve tudtunk ebbe fordítani az hasznára válik a zentai magyarság, a vajdasági magyarság, de elsősorban pedig a fiataloknak, hiszen, amikor a fiatalokat, a gyerekeket támogatjuk, akkor saját jövőnket támogatjuk.”

Az 1906 és 1910 között épült gimnázium kibővítését a magyar kormány 120 millió forinttal, a szerb kormány pedig 172 millió dinárral támogatta.

Zenta
Zentai Gimnázium
Pásztor István
Pintér Attila
Czegledi Rudolf

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.