Ugrás a tartalomra

Húsvétváró ételkiállítás Felsőhegyen

2019.04.06
21:41
2019.04.07
16:38
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt első alkalommal szervezték meg a Felsőhegyi Könyvtárcsoport tagjai. Népszerűsíteni szerették volna a húsvéti időszakban fogyasztandó ételeket, és a hagyományokat.

Sonka, kolbász, főtt tojás, torma – ezek azok az ételek, amelyek nem hiányozhatnak a húsvéti asztalról. A felsőhegyi ételkiállításon azonban nem csak ezekből lehetett válogatni. Régi receptek alapján készült levesféléket, süteményeket, illetve egyéb finomságokat is kóstolhattak a látogatók. Papp Júlia elmondta: A lebbencslevesről már hallottam, megkóstoltam, finom. Most pedig éppen egy óriási hájas kiflivel küszködöm.

Az eseményen a böjti ételekből és a húsvét napján tálalandó ételekből is nagy választék volt. Farkas Margit, a Nők Szervezetének csoportvezetője elmondta: „Máskor is ez volt, mert hús is volt disznóvágáskor télen, tojás és háj és abból voltak ezek csinálva. A kalácsok is abból vannak, ez mind hagyományos. Most csak egy párat akartunk ebből visszahozni, mert most már öregszünk, nehezünkre esik csinálni de azért szeretjük a hagyományainkat átadni a gyerekeinknek is és még mindig szeressük azokat az ízeket.”

A rendezvényre egyéb települések mellett Csantavérről, Zentagunarasról és Adáról is érkeztek kiállítók. Kormos Eleonóra szervező elmondta: „A környékbelieket meghívtuk, akik ide tartoznak Zenta községhez és persze azokat, akik minket is meghívtak. Most visszahívtuk őket nagy szeretettel, hogy ők is megismerjék a falunkat.”

A kiállított ételeket Szőke Anna néprajzkutató is véleményezte: „Fontos, hogy olyan ételeket hoztak el, amelyek hitelesek. 50, de lehet, hogy 100 éve is így volt, mert átörökölték a nagyszülőktől. Én a lebbencslevestől kezdve a tejlevesig mindent csak csodáltam, az egyszerű krumplilevest, a foszlós kalácsot.”

Az ünnepségen alkalmi kultúrműsorral is várták a látogatókat.

Felsőhegy

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.