Ugrás a tartalomra

Igor Mirović: Többet kell segítenünk a roma nemzeti kisebbségnek

2019.04.09
07:15
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Oktatás, foglalkoztatás, társadalmi beilleszkedés. Ezek azok a területek, ahol a legnagyobb kihívásokkal találkoznak a Szerbiában élő roma nemzeti kisebbség tagjai – hangzott el hétfőn este Újvidéken.

A romák világnapja alkalmából megrendezett ünnepségen a Szerb Nemzeti Színházban többek között Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke is jelen volt.

Az ünnepségen fellépő zenészek a Szerbiában élő romák történelmét és kultúráját idézték fel az egybegyűlteknek.

Napjainkban a romák ugyanazokkal a problémákkal küszödnek, mint a többi szerbiai polgár, csak őket ezek a problémák kifejezettebben érintik – mondta el a rendezvényen Biljana Tasić, a roma nemzeti kisebbség problémáival foglalkozó Romag Egyesület igazgatója: „A törvények fantasztikusak, ezt el kell mondanom, minden romákhoz kötődő törvény fenomenális. De nem tud a kormány, illetve senki sem körbejárni minden céget és intézményt, hogy ellenőrizzék, betartják-e a törvényeket. Nekünk tehát leginkább az oktatás és a foglalkoztatás terén van szükségünk segítségre.”

Az eseményen Igor Mirović is köszöntötte a jelenlévőket. A vajdasági kormány elnöke elmondta, a tartománynak mindenekelőtt két kulcsfontosságú célkitűzése van a romákat illetően, segíteni őket az oktatás és az esélyegyenlőség területén: „Mindannyian egyenlő jogokkal rendelkezünk, de azoknak, akik a mögöttünk lévő évtizedekben hátráltatva voltak, a roma nemzeti kisebbséghez tartozóknak többet kell segítenünk. Mi ezt meg is fogjuk tenni még több pénzeszközzel, erőteljesebb munkával az intézményeinkben, valamint a romák beilleszkedésével foglalkozó iroda, illetve a titkárságok munkájával.”

Szerbiában a romák többsége a szegénységi küszöb alatt él. Jelenleg mintegy tíz szerbiai városban valósulnak meg különböző IPA-projektek, amelyek a romák alapvető életkörülményeinek javulását eredményezhetik. Ezen projektek összértéke mostanra meghaladta a 9 és fél millió eurót – hangzott el az ünnepségen.

romák világnapja
Újvidék
Igor Mirović

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.