Ugrás a tartalomra

A jövő évtől legkevesebb nyolc évre bérelhetők az állami földek

2019.04.10
08:22
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
A fiatal gazdák helyeslik a döntést, viszont azon az állásponton vannak, hogy megkésett a határozat, hiszen a visszaszármaztatással egyre kevesebb a bérbe vehető állami földterület.

A jövő évtől legkevesebb nyolc évre vehetők bérbe az állami tulajdonban levő földek – jelentette be Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter. A fiatal gazdák helyeslik ezt a döntést, viszont azon az állásponton vannak, hogy megkésett a határozat, hiszen a visszaszármaztatással egyre kevesebb a bérbe vehető állami földterület.

Például Zentán ez mindössze 1000 hektárt jelent, amiből 600 hektár rossz minőségű földterület, azaz legelő. A fennmaradt 400 ha-t pedig előjog címen az állattenyésztők között osztják ki, így a növénytermesztők részére nem marad bérelhető állami földterület.

A gazdák azt mondják, termőföldet jobb vásárolni, mint bérelni, mivel a bérletek igen magasak. A Tisza mentén és Közép–Bácskában egy kataszteri holdért 7-8 ezer eurót kell fizetni, ugyanekkora terület bérlése egy gazdasági évre pedig 200 és 300 euró között mozog. A minisztérium a fiatal gazdáknak húsz éves lefizetésre 1,95 százalékos kamatlábú hitelt biztosít földvásárlásra.

bérel
állami föld

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.