Ugrás a tartalomra

Hétfőig valószínűleg meggyógyulnak a szabadkai mentős sofőrök

2019.04.11
13:15
2019.04.11
17:43
Forrás
Pannon RTV
Valószínűleg visszatérnek hétfőig a munkahelyükre a szabadkai mentőszolgálat betegszabadságon lévő sofőrjei.

Magát megnevezni nem kívánó forrásunk ugyanis azt közölte, addig kaptak határidőt, hogy felvegyék a munkát. A médiában megjelent hírek szerint ez is egy fajta csendes sztrájk volt és állítólag kapnak bizonyos béremelést a mentős sofőrök.

A szabadkai utasforgalmi vállalat sofőrjei hetekkel ezelőtt tömegesen mentek betegszabadságra. Így próbálták elérni, hogy béremelést kapjanak. Csendes tiltakozásuk végül sikerrel járt. Meg nem erősített információk szerint most a mentős gépkocsivezetők próbálkoztak hasonlóval. Azt kifogásolják, hogy a minimálbérért dolgoznak.

Csütörtökön reggel szerettük volna megszólaltatni az egyik betegszabadságon lévő mentős sofőrt, aki végül lemondta a beszélgetést, mert állítólag azt mondták nekik, ha bármelyikük bármit nyilatkozik a médiának, akkor felmondást kap. Azt viszont megerősítette, hogy valamennyiüket, akik betegszabadságon vannak felhívták, hogy azonnal szakítsák meg a betegszabadságukat, amennyiben nem szorulnak kórházi ápolásra és hétfőn jelenjenek meg a munkahelyükön. Ellenkező esetben ugyancsak felmondás fenyegeti őket.

Amennyiben a munkáltató arra gyanakszik, hogy a munkavállaló visszaél a betegszabadságával, két dolgot tehet a munkaügyi törvény szerint. Vagy felülvizsgáltatja az orvosi dokumentációt, vagy pedig háromtagú belső bizottságot alakít, és a helyszínen győződik meg, hogy a betegszabadságon lévő dolgozó a felépülésén fáradozik-e. A munkaadó a munkaszervezés szempontjából fontos esetekben visszahívhatja dolgozóit szabadságukról.

Ágoston Gabriella, jogász:
„- Azt csak a betegszabadságon lévő dolgozónál NEM teheti meg, mindenki másnál megteheti, tehát akik szabadságon vagy más alapon vannak távol a munkahelyükről, hiszen a sürgősség, a munkaszervezés, az elsőbbséget élvez ebben az esetben.
- Ezt írásban kell megtennie vagy megteheti telefonon is?
- Megteheti sürgönnyel vagy pedig telefonhívással.”

Április 5-i Híradónkban egy arcát és hangját nem vállaló mentős sofőr arról beszélt, hogy szerintük a bérezésük igen alacsony. Elmondása szerint más városokban, ugyanezért a feladatért kollégái jóval több pénzt kapnak. Kéréseik megvalósításában támogatásukról biztosították őket a szakszervezetek is: „Támogat bennünket a meglévő három szindikát, írásbeli formában is. A jelenlegi fizetés 28 ezertől 30 ezer dinár. Egy ügyelet, ami 12 órán át tart 170 dinárt kapunk érte. Tehát a 12 órás ügyelet 170 dinár.”

Úgy tudjuk, emelkedik majd a mentős sofőrök bére. Azt mondták, egy új munkaszerződés-kiegészítést írattak velük alá a napokban, erről fotót is küldtek szerkesztőségünknek. Más hírek szerint a fizetésükre számított stimuláció összegét emelik.

Az eset kapcsán felkerestük Bogdan Labant. Szabadka polgármestere a Közügyeknek nyilatkozva spekulációnak nevezte a csendes sztrájkról szóló híreszteléseket.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „Az én információim szerint ilyesmiről szó sincs. Egyesek betegszabadságon vannak, és teljesen normális, hogy aki beteg, ezt kihasználja. De minden működik. A mentőszolgálat dolgozik, ahogyan egy hónapja vagy egy éve is dolgozott, és nincs semmilyen gond. Erről személyesen is meggyőződtem, amikor a Szabadkai Egészségház igazgatónőjével beszéltem.”

A szabadkai mentőszolgálatnál 32 sofőr van. Közülük a múlt hét végén 18-an hiányoztak. Azóta folyamatosan javul a helyzet, a sofőrök kezdenek visszatérni a munkahelyeikre - tudtuk meg az ott dolgozóktól.

Szabadka
mentőssofőr
Bogdan Laban
Ágoston Gabriella

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.